Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Haderslev Domkirke

Haderslev Domkirke

Vor Frue 

haderslev domkirke 1

Haderslev Vor Frue Pastorat – Haderslev Domprovsti – Haderslev Stift – Haderslev Herred – Haderslev Amt

Haderslev Domkirke ligger godt klemt inde midt i byen. Højt knejsende over byens tage skaber den dermed en karakteristisk profil, som også kendes fra tegningen foran i salmebogen.
Som alle andre bykirker har den en lang og spændende bygningshistorie, præget af politik, brande, om- og tilbygninger. Sporene ses tydeligt, når man går en tur rundt omkring kirken.
Allerede i middelalderen havde den sit eget domkapitel under Slesvig bispedømme og blev betegnet "Der halb Dom", men det var først efter genforeningen i 1920, at den blev domkirke. Den ældste kirke, vi kender til er en romansk kvaderstenskirke fra ca. 1150. Den må have haft en apsis - en halvrund korafslutning - idet det kan ses på de genanvendte granitkvadre. Der blev med tiden brug for kapeller langs sideskibene, men det ville lukke lyset ude. Derfor gennemførtes en vældig udvidelse i 1420-1440. Først byggedes et højt kor helt ud til Nørregade, dernæst blev midterskibet forhøjet og endelig blev helt ude mod Apotekergade opført et tårn med saddeltag sådan som det ses på det historiske prospekt af Haderslev fra 1585.
I 1247 blev byen - og kirken - ramt af en brand, og en teglstenskirke blev påbegyndt. Det skulle være en korskirke, altså med skib, tværskib og kor. Men allerede omkring 1270 blev planerne ændret, så det i stedet blev en hallekirke, dvs. en treskibet kirke med lige høje hvælvinger. Kirken var igen udsat for en voldsom brand i 1627, hvor tårnet, det vestligste fag og en del af den nordvestlige del af kirken faldt sammen og det meste interiør brændte. Der var ikke råd til at genopføre det ødelagte, så man afsluttede kirken mod vest med ét fag mindre og i stedet opførtes en forhal med plads til et orgel og med ny gavl i nederlandsk rennæssance-barok. Prædikestolen er en barokstol med Kristusfigur, apostle og engle med symboler. Over prædikestolen ses en lydhimmel med mange figurer med martreredskaber omkring den korsfæstede Kristus. Øverst ses den opstandne Kristus med sejrsfane og verdenskuglen. Både prædikestol og lydhimmel er fra 1636.
Døbefonten er af bronze og støbt i Flensborg i 1485. Den bæres af de fire evangelistfigurer, og selve kummen har bibelske motiver. Over døbefonten er en fontehimmel af egetræ fra 1639.
Domkirken har tre orgler: Det store hovedorgel, det lille kororgel og Marcussen & Søns "opus 1": Siseby-orglet. Domkirken har en del kalkmalerier og mange store epitafier, og rummer foruden meget spændende inventar også dronning Margrethes messehageler. Det store, rene og lyse gotiske kor prydes af et stort stenalter, som dog kun ses én gang om året: Langfredag. Resten af året er det dækket af farvestrålende antependier, alterbordforsider, designet af HM Dronning Margrethe II.
Et såkaldt votivskib er en model af orlogsskibet "Fyen" og er ophængt i 1950. Det er et af de største modelskibe ophængt i en dansk kirke.
Haderslev Domkirkes fire klokker hører til blandt de 44 klokker, som i anledning af genforeningen i 1920 blev støbt i de Smidthske støberier i Aalborg som gave til de kirker i Sønderjylland, hvis klokker var blevet smeltet om til tyske kanoner under første verdenskrig. I Landemodesalen hænger det ledsagebrev, som fulgte med klokkerne, og som fortæller om størrelse, tonehøjde og indskrift.

Haderslev Domsogn
Haderslev Domprovsti

 

Tilbage til Haderslev Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne