Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Bregninge Kirke, Ærø Notice: Undefined index: HTTP_USER_AGENT in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/helix.php on line 1615 Notice: Undefined index: HTTP_USER_AGENT in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/helix.php on line 1615

Bregninge Kirke

Ærø

Ærø Pastorat - Langeland-Ærø Provsti - Fyens Stift - Ærø Herred - Svendborg Amt

Bregninge kirke på Ærø er opført omkring år 1250. Som mange andre landbykirker, blev den opført med skib og kor. Kirkens tårn og våbenhuset er fra sengotisk tid, ca. år 1500, hvor også kirkens hvælv stammer fra. Den oprindelige kirke er opført af rå og kløvet kamp på en skråkantsokkel, dog med tilhugne hjørner. I tårnet hænger to klokker fra henholdsvis 1677 og 1678 og tårnet ender i et spir beklædt med træspån af slesvisk type. Kirkens kvindedør på nordsiden er tilmuret og danner en niche indvendigt. I våbenhuset findes en glasmosaik af Sven Havsteen-Mikkelsen, som i øvrigt ligger begravet på kirkegården. Prædikestolen er et renæssancearbejde påmalet året 1612 og fremstår for det meste ubemalet. Alterettavlen er trefløjet formentlig lavet på Claus Bergs værksted i Odense og viser korsfæstelsen på Golgata. På sidefløjene er 16 udeskårne helgener. I påsketiden, når altertavlen er lukket, vises et billede af Johannes Døberen og den hellige Christoffer. Den romanske døbefont minder en del om den i Marstal kirken, der også er udsmykket med kors og mandshoveder på sokkelen.
Kirkens kalkmalerier er fra perioden fra 1510-20. De var i mange år overkalkede og blev afdækket omkring 1920, dog blev enkelte kalket til igen, grundet dårlig forfatning. På skibets nordlige hvælv findes et narrehoved, i hvis mund rebet til messeklokken på skibet tag, var ført igennem. Et unggotisk krucifiks på en bjælke over korbuen, stammer fra 1300-tallet, dog med små billeder af evangelisterne som er senere. I en glasmontre ses en messehagel fra 1779.

Folder i kirken/wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbage til Fyens Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne