Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Ubjerg Kirke Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/classes/lessc.inc.php on line 654 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/classes/lessc.inc.php on line 1548 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/classes/lessc.inc.php on line 2204 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/classes/lessc.inc.php on line 2258 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/classes/lessc.inc.php on line 2951

Ubjerg Kirke

Møgeltønder-Ubjerg Pastorat – Tønder Provsti – Ribe Stift – Tønder, Højer og Lø Herred – Tønder Amt

Den ældste del af Ubjerg Kirke er det nuværende apsis og kor, som menes opført i 1200-tallet. Ifølge et sagn var kirken oprindelig et lille kapel, som hørte til Tønder slot. Kapellet har måske ligget som et ensomt bedehus ud mod den åbne kyst. Sagnet fortæller videre at kapellet i sin tid har været forbundet med Tønder Slot gennem en underjordisk gang. Omkring år 1300 er selve kirkeskibet opført som tilbygning til apsis og kor. Hele kirken er bygget af munkesten, men apsis, kor og skibets mur mod nord er efterfølgende pudset. Oprindelig var der ikke noget spir eller tårn på kirken, i stedet stod der på kirkegårdens sydøstlige del et fritstående klokketårn. Indtil den lutherske reformation blev indført her 1536 var kirken i den romerske-katolske tid viet til Set. Laurentius, en romersk martyr.
Kirken havde oprindeligt et stråtag og den havde to indgange, den nuværende syd- vendte indgang til mænd og en indgang på nordsiden til kvinder. Kvindeindgangen blev dog omkring 1595 lukket, mens der ved den sydlige indgang i året 1700 er opført et lille vindfang.
Kirkens stråtag blev formentlig omkring 1700 erstattet af et tegltag. I året 1857 blev der foretaget en større ombygning af kirkens ydre. Tagkonstruktionen fik en lavere hældning og det fritstående klokketårn blev erstattet af en tagrytter. Kirketaget og ragrytter blev så belagt med skifer.
Efter reformationen hørte kirken under Ribe Stift, men den var i en længere tid omstridt og 1576-78 tilkendtes den hertug Hans, ved hvilken lejlighed den udskiltes fra Ribe Stift og lagedes under Schleswig for først 1920 at vende tilbage til Ribe Stift, hvor kirken fortsat hører under.
Kirken er i dag en selvejende institution, hvilket den har været siden 1841.
Tårnet på Ubjerg Kirke bliver normalt omtalt som kirketårn, men rettelig er det en tagrytter. Et klokketårn monteret på den bestående bygnings tag. Ved den store restaurering af kirken i 1857 blev klokkehuset erstattet af tagrytteren på kirkebygningen.

Jacob Tygsen på Kirkens hjemmeside

Tilbage til Ribe Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne