Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Lunde Kirke

Lunde Kirke

ribe lunde 101

Lunde-Ovtrup Pastorat – Varde Provsti – Ribe Stift – Vester Horne Herred – Ribe Amt

Lunde Kirke er første gang nævnt i år 1350 e.Kr., men er antagelig fra engang i 1100-tallet. Den er oprindeligt navngivnet Sct. Stefans Kirke efter den første kristne martyr, Sankt Stefan eller Stefanus, der døde i år ca. 35 e.Kr. Sankt Stefan har derfor en fremtrædende plads i kirken, bl.a. på dens særdeles flotte katolske altertavle. Stefanus' taler og prædikener medførte ifølge Apostlenes Gerninger, at han blev bragt for et råd af jødiske ledere, der på daværende tidspunkt havde megen magt i Israel. Stefanus blev anklaget for at prædike mod jødernes tempel i Jerusalem og jødernes lov, Moseloven (ApG 6,11-15). I sit forhør holder Stefanus en forsvarstale (ApG 7,2-53), der munder ud i et angreb på tilhørerne, der har dræbt den retfærdige Jesus fra Nazareth. Efter talens afslutning bliver Stefanus slæbt udenfor byen, hvor han bliver stenet til døden (ApG 7,54-60). Drabet af Stefanus udløser en stor forfølgelse af de kristne, der fordrives fra Jerusalem. Kristendommen spredes ifølge ApG 8,1-4 nu også udenfor byen. Stefanus er derfor antagelig ophav til en vis udbredelse af kristendommen i dens første tid.
Sankt Stefan kan ses længst ude til højre på billedet af kirkens altertavle nedenfor:
Sankt Stefan har her en palmegren i sin højre hånd, som i antikken var et symbol på sejr. Den kan ses som et udtryk for Stefanus' sejrende martyrdød. Sankt Stefan bærer på sin venstre arm de sten, han blev stenet med.
Længst ude til venstre figurerer Jomfru Maria med det lille Jesusbarn på armen. I midten er den korsfæstede Kristus i armene på Gud Fader.

Kirkens hjemmeside

Tilbage til Ribe Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne