Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Jels Kirke

Jels Kirke 

Jels Pastorat – Malt Provsti – Ribe Stift – Gram Herred – Haderslev Amt

Kirkens historie fortaber sig i det ukendte, der findes ikke ret mange optegnelser, hverken i Oksenvad eller Jels Pastorats arkiver. Kirken der var før den vi kender i dag, var en kvadrestens kirke lille og uanselig og oprindelig indviet til Sct. Anna. Der var ingen tårn men på den vestlige gavl en lille tagrytter, hvori kirkeklokken var anbragt, den var støbt i Frederiksværk 1840 og bar navnene på sognepræst U.S. Boesen og kirkeværgerne H. Hansen og J. Dall.
Oprindelig var kirken tækket med bly, der senere på nordsiden var erstattet med tegl. Indvendig var kirken forsynet med lukkede stolestader, på nordvægen fandtes et pulpitur der var forbeholdt ejerne af Mariegård, Jelsgård og St. Barsbøl.
I regnskaberne om tales enkelte tilbygninger og ændringer, våbenhuset omtales tidligst i 1667 og det eneste man ved er at det i 1668 blev tækket med strå.
Tagrytteren er opført før 1689 for i det år blev ifølge kirkebogen, begravet "Peter Hansen af Barsbøl, sandemand i Gram herred og i 22år kirkeværge i Jels sogn, som byggede kirketårnet og den vestre gavl på Jels Kirke. Tagrytteren var genstand for idelige reparationer, og i 1828 havde den drejet sig. Hovedparten af inventaret i Jels Kirke stammer fra kirkens opførelse i 1854. Altertavlen består af et basrelief, dvs. en gipsafstøbning af Nadverens indstiftelse oprindeligt udført af Thorvaldsen til Vor Frue Kirke i København. Enkelte figurer fra den gamle kirkes altertavle hænger på væggene bl.a. en 1,35 m høj figur af Maria med barnet og et sengotisk korbuekrucifiks. Døbefonten af granit er oprindelig romansk, men blev tilpasset i 1854. Desuden er altersølvet, bibel og 2 drejede lysestager med bladguld bevaret fra den gamle kirke.

Kirkens hjemmeside
Visit Vejen

Tilbage til Ribe Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne