Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Outrup Kirke

Outrup Kirke 

Lunde-Ovtrup Pastorat – Varde Provsti – Ribe Stift – Vester Horne Herred – Ribe Amt

Outrup Kirke er første gang nævnt i år 1350 e.Kr. og er kirkeviet Sct. Bartholomæus, som var én af Jesu tolv disciple. Den har antagelig været anneks til Lunde Kirke siden reformationstiden.
Altertavlen, som hænger over døren, når man kommer ind i kirkerummet, er fra 1898 og er udført i gotiserende skønvirkestil efter tegning af J. Vilhelm Petersen. Dens maleri, Kristus af Emmaus, er malet af en kunstner ved navn Cilius Andersen i olie på lærred. Indskriften Luk 24, 30-31 står skrevet i gylden kursiv på sort bund.
Den anden altertavle, som er kirkens nuværende altertavle, er noget ældre. Den er fra perioden omkring 1600-1620 og er nøje svarende til samtlige dele af Lunde Kirkes altertavle og er dermed formentlig udført af samme snedker. Tavlens malerier er antagelig fra 1734 og må ligesom Lunde Kirkes altertavles malerier tilskrives Ribe-maleren Hans Poulsen. I midten ses nadveren, til venstre (i nord): Kristus på korset, og til højre (i syd): opstandelsen, hvor Kristus svæver over graven, der er bevogtet med nærmest sovende soldater. Topstykkets maleri forestiller De Hellige Tre Kongers tilbedelse, og i topgavlens cirkelfelt er malet Jahve-øjet, øjet af Gud.
I 1908 blev den oprindelige altertavle, som også i dag fungerer som altertavle, nedtaget til fordel for Cilius Andersens maleri, Kristus af Emmaus, hvorefter den oprindelige altertavle henstod i tårnrummet, indtil den i 1915 kom på Koldinghus. I 1986 var tavlen under istandsættelse med henblik på genopstilling og blev genopstillet som altertavle for nogle år tilbage.
Prædikestolen er fra 1582, ca. 50 år efter reformationen. Dens bemaling er foretaget af P.J. Bagger i 1931.

Kirkens hjemmeside

 

 

Tilbage til Ribe Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne