Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Ørby Kirke

Ørby Kirke

Samsø Pastorat – Aarhus Domprovsti – Aarhus Stift – Samsø Herred – Holbæk Amt (fra 1970 Århus amt)

Allerede 1888 lød de første røster om, at folk i Ørby ønskede deres egen lokale kirke. Først 1904 lykkedes det. Kirken er bygget af tegl på en let fremspringende sokkel af kløvet grant. Taget har røde tagsten. Kirken består af skib og et smallere kor i vest. Denne retning er usædvanlig, og man bemærker da også, at tårnet, i modsætning til de øvrige kirker på Samsø, vender mod øst. Langmurene afsluttes foroven af en rundbuefrise, og en tilsvarende frise omkranser det lave tårn med korsprydet pyramidespir anbragt i skibets nordvesthjørne. Tårnets klokkestokværk bærer en lidt kraftigere buefrise. Den kamtakkede østgavl med cirkelvindue prydes af en række stigende rundbuer. Skibets og korets langmure har rundbuede vinduer med støbejernsstel. I korets vestgavl er tre vinduer, som indvendig er anbragt i flade, rundbuede nicher. Det midterste vindue er størst. Hovedindgangen består af en kvartsøjleprydet portal, hvor der ses en halvcirkulær lynette. På hver side af døren er et rundbuet vindue. Over vinduet til højre for døren hænger et Kristusmonogram udført i støbejern.
Loftet i kirken har flade, ferniserede brædder. De synlige bjælker bæres af kraftige, svungne konsoller. I østenden er forhallen samt et præsteværelse. I tårnet er opgang til loftet. Koret flankeres af to smårum forbundet med kor og skib of rundbuede arkadeåbninger. Til højre i koret er trappen til prædikestolen. Prædikestolen er tresidet med kvartsøjler og fyldninger som på alterbordet. I felterne er på sort bund malet julerose, påske- og pinselilje, oprindeligt udført af Trier, Vallekilde. Som den første kirke i sognet fik Ørby noget at spille på – et harmonium, som spillede frem til 1918. Det nuværende orgel er anbragt i skibets sydvestre hjørne og indbygget i rundbuet niche.
Over korvinduet er en cirkel med Kristusmonogram omgivet af alfa og omega. Langs vinduernes overkant er spinkle ranker og langs vinduesnichen bånd af rode rosenranker med grønne blade og bølgeornament i lyse olivenbrune og blå farver. Restaureret/opmalet af malermester Frank Pedersen, Ballen og hans søster Gerda Sørensen.
Døbefonten er efter sigende fra middelalderen og menes at stamme fra Ferritslev Kirke på Fyn, som blev nedbrudt i sidste halvdel af det 16. århundrede. Vi har kun den sidste del af døbefontens historie, trykt i Kolding Avis juli 1904: Døbefonten var af ukendte årsager havnet hos smeden i Rønninge på Fyn.

Kirkens hjemmeside

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbage til Århus Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne