Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Agersted Kirke

Agersted Kirke

Voer-Agersted Pastorat - Brønderslev Provsti – Aalborg Stift - Dronninglund Herred – Hjørring Amt

Agersted Kirke er opført i 1903. Kirkeministeriet - det daværende Ministerium for kirke- og undervisningsvæsen - agtede allerede i 1892 at dele Albæk-Voer pastorat i to selvstændige pastorater og foreslog at opføre nye kirker i Agersted og Lyngså. Projektet blev dog i første omgang udskudt af økonomiske grunde.
På foranledning af en lokalt nedsat kirkekomité blev kirkesagen genoptaget efter anlæggelsen af jernbanelinjen Aalborg-Sæby-Frederikshavn, hvorefter Agersted ville blive stationsby med forventet befolkningstilvækst.
Kirkeministeriet bevilgede et tilskud på 18.500 kr. Byggeriet gik i gang under ledelse af arkitekt L. Olsen, København, og biskop Frederik Nielsen kunne indvie kirken den 6. december 1903.
Et kapel blev opført i 1915. - Kirkeklokken er støbt af De Smithske i 1903.
I en beskrivelse af kirken fra 1911 hedder det: "Kirken er ny og ret net, intet orgel og lidt varme."
Kirken fik sit første orgel i 1919. Det nuværende orgel er bygget af Bruno Christensen i 1974. I 1937 blev der installeret elektrisk lys. Særkalke blev taget i brug i 1946.
Den syvarmede lysestage er skænket af tømrermester Jensen og murermestrene Poul Nielsen og Lassen, alle Aalborg.
Alterbilledet, "Nikodemus hos Jesus om natten", er malet af den fynske kunstmaler H.A. Brendekilde og skænket af skræddermester J.C. Petersen, Aalborg.
Døbefonten af granit er blevet til efter en tegning af kirkens arkitekt, L. Olsen, København. Den er skænket til kirken af Martin Svendsen, »Enodden«.
Dåbsfadet er skænket af provst Haagen-Müller, Albæk. Det er af messing og bærer indskriften: »Jesuskirken, Agersted, Voer sogn«. Lokalt var der et ønske om at kalde kirken for »Jesuskirken«, men dette blev ikke imødekommet, idet man fandt, at stedbetegnelsen var tilstrækkelig: Agersted kirke.
Indskrift på prædikestolen: »Salige er de, som hører Guds ord og bevarer det.« Lukas 11, 28
Krucifikset er lavet af keramiker Jette Abildgård i 2003 og blev ophængt samme år i forbindelse med kirkens 100 års jubilæum.
Kirkeskibet er lavet af fiskerskipper Juhl Andersen, Hals, i 1939 og skænket til Agersted kirke i 1939 i forbindelse med hustuen og fiskerskipperens vielse.

Kirkens hjemmeside

 

Tilbage til Aalborg Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne