Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Kåstrup Kirke

Kåstrup Kirke 

Hillerslev-Kåstrup-Sennels Pastorat – Thisted Provsti – Aalborg Stift – Hillerslev Herred – Thisted Amt

Kirken består af romansk skib og tårn, mens våbenhuset er af nyere dato. Kirken er opført af granitkvadre med skråkantsokkel. Af de oprindelige vinduer er kun bevaret en vinduesoverligger, der er indmuret i korets østgavl.
I middelalderen havde kongen patronatsretten til Hillerslev kirke og dermed også til Kåstrup kirke. 1454 blev den overdraget til Mariager Kloster – efter reformationen kongeligt len. 1712 kom kirken til at høre unde Vestervig Kloster. Den fik selveje i 1913.
Som følge af ejerforholdene opkrævede Mariager Kloster tienden, men undlod at vedligeholde kirkebygningen, der efterhånden forfaldt. Omkring 1630 var den så faldefærdig, at det var forbundet med livsfare at opholde sig i bygningen. Det var umuligt for præsten at holde nadver, da alterlysene ikke kunne brænde på grund af storm og regn.
1640 gennemførtes en større istandsættelse, og i den sammenhæng blev det meste af murene omsat. 1663 byggedes en ny klokkestabel af tømmer indkøbt i Norge, som blev sejlet til Vigsø strand. Klokkestablen findes dog ikke længere. Klokken hænger nu i et glamhul i kirkens vestgavl.
Klokken er støbt på stedet i 1641 af Claus Klokkestøber af en gammel klokke, der var slået i stykker af fjenden.

Kilde: Provstiets hjemmeside

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbage til Aalborg Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne