Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Hasseris Kirke

Hasseris Kirke

Hasseris Pastorat – Aalborg Budolfi Provsti – Aalborg Stift – Hornum Herred – Aalborg Amt

Hasseris sogn havde sin egen kirke, Skt. Peders Kirke. Den blev ødelagt den 18. december 1534 ved Johan Rantzaus angreb på Aalborg. Sognet blev derefter lagt sammen med Budolfi sogn og var sammenhørende med dette indtil opførelsen af Hasseris Kirke i 1956.
Kirken er tegnet af arkitekt Packness, der også har forestået udvidelsen af Budolfi Kirke. Ved udgangen fra Budolfi Kirke står der to indsamlingsbøsser til henholdsvis Budolfi sogn og Hasseris sogn (sidst i det pågældende billedgalleri).
Økonomien strakte ikke til at fuldføre Packness' planer i første omgang.
Sidebygningen på kirkens nordside er opført i 1979, mens tårnet først kom til i 1985. Vindfløjen først i 2000.
I muren ved siden af dørene, ses de græske bogstaver for alfa og omega – begyndelsen og enden.
Niels Helledies og Adi Holzers udsmykning af koret dominerer indtrykket af kirken.
Alterudsmykning af Adi Holzer og Niels Helledie.
Kristus tages ned af det blodrøde kors. På bagvæggen ses livstræet. På sidevæggen ses mod nord »magtmennesket, som behersker verden med sin teknik og styrke. Han har fingeren på trykknappen, som sætter den teknik i gang, som kan udrette så meget - og som kan ødelægge det hele.« På sydvæggen ses »det magtesløse menneske, bøjet i gråd, ramt af tilværelsens hårde slag, - med stilfærdig henvisning til Mattæus 5,4: 'Salige er de som sørger, for de sksl trøstes.' Ydmyghed, ja - trøstesløshed, nej. For midt i den verden, hvor der herskes og grædes, er korset sat.« - Øverst oppe ses Helligåndsduen med stjerner og en trekant, der er symbol på Gud.
Citaterne er fra biskop Søren Lodberg Hvas' artikel i heftet »Den nye alterudsmykning. Hasseris kirke.«
Døbefonten er kvadratisk med har de tre ringe på alle fire sider.
Prædikestol med fire sider. I lydhimlen ses en trekant, der er et symbol for Gud. Ud fra trekanten stråler lyset.Glasmosaikken er en del af den store udsmykning i koret. Den er udført af Adi Holzer. Den sorte drage dræbes af englen, og til højre løfter den Opstandne hånden til velsignelse med en fingerstilling, der tillige minder om et sejrstegn.
Et kors er opsat på sydvæggen ved siden af døbefonten. Et anden på nordvæggen ved udgangen.
Over indgangsdøren er ophængt fem trærelieffer med evangelisterne og et Kristusmonogram.

Kirkens hjemmeside

 

 

 

 

 

 

Tilbage til Aalborg Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne