Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Øster Hassing Kirke

Øster Hassing Kirke 

Øster Hassing Pastorat - Aalborg Nordre Provsti - Aalborg Stift - Kær Herred - Aalborg Amt

Ca. 17 km øst for Ålborg ligger Øster Hassing Kirke. Den afløste en tidligere kirke (formentlig fra 1300) lidt længere mod vest. Her kan man stadig se omridset af kirken formet af en lav hæk, mens et dige omkranser den gamle kirkegård. Under de høje træer kan adskellige gravminder stadig ses. Den "nye" Øster Hassing Kirke er bygget af røde mursten, indviet den 29 august 1880. Den blev tegnet arkitekt Gnutzmann, der også står bag Vor Frue Kirke i Aalborg. Kirken består af skib og kor med et tårn mod vest. Kirken har skifertag. I det godt 23 meter høje tårn hænger to klokker, den ældste fra 1846 (støbt af P. P. Meilstrup i Randers) og stammer fra den gamle kirke, mens en mindre er fra 1966. I det indre, har kirken åben tagstol med tværgående gjordbuer, og er istandsat i 1936 ved arkitekt Charles Jensen. Døbefonten af den romanske type er overført fra den gamle kirke, med tovsnoninger og en indskrift, der siger 1757.
Alterbordet er af gule mursten, med et kopi af Carl Blochs billede: "vandringen til Emmanus". Sidefløjene viser nadverens indstiftelsesord. Som andre dele af inventaret stammer også prædikestolen fra den gamle kirke. Den er fra starten af 1600-tallet og er inddelt i seks felter visende (fra gangen mod vinduet) Jesu fødsel, Jesu dåb, korsfærstelsen, opstandelsen, himmelfarten og verdensherren. I skiftbåndet foroven står: "Himmel og jord skal forgå, men mine ord skal aldrig forgå". Nederst anno 1754. Orglet stammer fra orgelbyggerfirmaet Bruno Christensen og er på 14 stemmer. Det blev opsat i år 2000 i forbindelse med en gennemgribende restaurering af kirken. Det gamle stammede muligvis fra Frederiksberg Kirke og var fra 1880. En lysestage fra 1200-tallet er overdraget til Nationalmuseet.

kirkens hjemmeside/kirkehistorie.dk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbage til Aalborg Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne