Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Understed Kirke

Understed Kirke

Understed-Karup Pastorat – Frederikshavn Provsti – Aalborg Stift – Dronninglund Herred – Hjørring Amt

Kirken er opført i 1200-tallet og er en af Nordjyllands ældte teglstenskirker. Den er kullet og har altså intet tårn. Men dens udvendige kirkeklokke siges at være landets syvende ældste. Der skyldes endnu 2 rigsdaler for opførelsen af kirken. Da nordmuren blev bygget, begyndte den at hælde, og i Understed ville man ikke betale bygmesteren de sidste penge, før man så, at muren blev stående. Fra 1929 til 1965 skred den tre centimeter. Kirken, der ligger højt med dybe dalstrøg mod vest og nord, består af senromansk kor og skib med gotisk vestforlængelse og våbenhus mod syd.
Den senromanske bygning er opført af munkesten, og de uændrede dele af murværket - koret og til dels skibets nordside - viser den som en meget pyntelig repræsentant for den vendsysselske teglstensgruppe. Korets nordside har velbevarede lisener og rundbuefriser, der hviler på konsoller, formet som menneske- og dyrehoveder, samt et lille rundbuevindue. Skibets nordmur er enklere, med dobbelt savskifte foroven, dog noget forstyrret, samt spor af to rundbuevinduer, der ledsages af løberstik. Korbuen er vistnok noget udvidet, og kor og skib har forskallet loft.
I sengotisk tid udvidedes bygningen mod vest, og begge døre flyttedes til forlængelsen. Den tilmurede norddør i forlængelsen har været spidsbuet i fladbuet spejl, mens den stadig benyttede sidedør er fladbuet. Kirken rummer meget spændende inventar: I våbenhuset foran døren ind til kirken ligger "vejrstenen". Omkring 12 timer før, det bliver regnvejr, bliver stenen våd. Døbefonten er udformet i gotlandsk granit, mens altertavlen stammer fra det nu nedbrudte kapel på Sæbygaard slot. Bag alteret findes et fodaftryk af den dreng, der ifølge fik sit syn igen efter at være faldet i den hellige kilde, der ligger på marken ved siden af kirken. Efter sigende var det den hellige kilde, der gav kirkens dens navn, fordi det var på det sted, der skete et under.

Kirkens hjemmeside
frederikshavnprovsi.dk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbage til Aalborg Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne