Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Harritslev Kirke

Harritslev Kirke

Vejby-Sejlstrup-Jelstrup-Harritslev-Rakkeby Pastorat – Hjørring Søndre Provsti – Aalborg Stift – Vennebjerg Herred – Hjørring Amt

Harritslev Kirke er en kullet middelalderkirke fra den store kirkebygningsperiode i 1100-tallets anden halvdel. Den har aldrig haft tårn.
Forkortelserne på gavlen hentyder til Erik Brun og Kasse Marie Zouten, ejere af Villerup, hvorunder kirken hørte. Årstallet hentyder til en restaurering. Tidligere har kirken været ejet af henholdsvis Sejlstrupgaard Aastrup.
Oprindelig var Harritslev sogn et selvstændigt pastorat, men efter en pest i 1348 blev Rakkeby lagt til, da der kun var 8 indbyggere tilbage efter pestens hærgen. I 1971 blev Vejby og Sejlstrup lagt til pastoratet.
I skibet er der fladt bjælkeloft, men som noget usædvanligt sidder loftsbrædderne under bjælkerne.
Altertavle fra begyndelsen af 1600-tallet. Panel fra samme periode dækker alterbordets forside.
En enkel middelalderlig døbefont uden særlige kendetegn. Foden er en pyramidestub, som kummen hviler direkte på.
Prædikestolen har påfaldende lighed med den i Rakkeby, der er lavet på Niels Ibsens værksted i Hjørring først i 1600-tallet. Så det er nærliggende at antage, at denne prædikestol er blevet til på samme værksted.
Krucifix ophængt på triumfvæggen. Korsets fire arme ender i nogle medaljoner med de fire evangelister.
Klokken er fra anden halvdel af det 12. århundrede, og dermed en af Danmarks ældste kirkeklokker. Den er uden inskription.

Kirkens hjemmeside

 

Tilbage til Aalborg Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne