Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Frederikshavn Kirke

Frederikshavn Kirke

 Frederikshavn Pastorat – Frederikshavn Provsti – Aalborg Stift – Horns Herred – Hjørring Amt

Kong Christian IX nedlagde grundstenen til Frederikshavn Kirke den 23. juli 1890, og den stod færdig den 23. oktober 1892. Den er en korskirke opført i romansk stil af kridtsten, såkaldt Faksekalk. Med de lige lange korsarme er kirken fuldstændig symetrisk. Tårnet er 56,5 m højt. Der er fire mindre sidespir på tårnet. Kirkens indre domineres af de store hvælvinger og de fire kraftige bæresøjler. Der er siddepladser til 1160 personer, dels på gulvet og dels på pulpituret. Kirkens arkitektur er blandt andet inspireret af den monumentale domkirke i Aachen i Tyskland, hvor kejser Karl d. Store ligger begravet. Intet var for stort og flot som inspiration når den nye fremstormende købstad, Frederikshavn, skulle have en ny kirke.
Også kirkens korsformede grundplan er inspireret fra domkirken i Aachen og andre berømte kirker, bl.a. gravkirken i Jerusalem, der menes at rumme Jesu grav, og den store Hagia Sophia Kirke i Istanbul, der nu er omdannet til moské.
Døbefonten er en knælende engel, der bærer et dåbsfad formet som en muslingeskal. Den er hugget i et stykke marmor af Hans Peder Pedersen-Dan, landskendt for store nationale værker som Den Lille Hornblæser på Rådhuspladsen i Kbh., Holger Danske på Kronborg og Elefantporten på Carlsberg Bryggeriet. Fonten er skænket af generalkonsul P. Berg i Sct. Petersborg, der var fra Frederikshavn.
Altertavlen er malet af skagensmaleren Michael Ancher og viser Jesu møde med disciplene ved Tiberias sø efter opstandelsen. (Johs. evg. 21,15-17).
Domkirketårnet i Aachen ligner Frederikshavns kirketårn til forveksling - med god grund.
Orglet, som er kirkens tredie, er bygget i 1974 af Marcussen& Søn og har 39 stemmer. I tårnets vestside hænger et klokkespil.
Kirken har tre kirkeskibe, det fuldriggede orlogsskib Kong Chr. IX, en model af skoleskibet Georg Stage og et moderne handelsskib.

Kirkens hjemmeside

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbage til Aalborg Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne