Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Ellidshøj Kirke

Ellidshøj Kirke 

Svenstrup-Ellidshøj Pastorat – Aalborg Vestre Provsti – Aalborg Stift – Hornum Herred – Aalborg Amt

Kor og kirkeskib er opført i romansk tid af granitkvadre over skråkantsokkel. Begge de retkantede døre er bevaret, norddøren i brug, syddøren tilmuret. Et romansk vindue er bevaret i korets nordmur. Våbenhuset er formodentlig opført i begyndelsen af 1600-tallet. Efter reformationen overgik kirken til kronen, som solgte kirken videre til ejeren af Lindenborg; grevskabet ejede kirken til 1908, da den overgik til selveje.
Den runde korbue er bevaret med skråkantede kragsten. I sengotisk tid fik kirken indbygget otteribbede hvælv. Ved en restaurering i 1961 afdækkedes et kalkmaleri fra 1562 på triumfvæggen, billedet fremstiller Korsbæringen. Alterbordet dækkes af renæssancepaneler, altertavlen fra slutningen af 1600-tallet har et maleri fra 1859. Prædikestolen er et billedskærearbejde fra omkring 1600 med nytestamentlige relieffer.
Den romanske døbefont af granit er ret lille, på den runde fod ses stregornamenter.
Kirkeklokken, der hænger på korets østgavl, er fra sidste halvdel af 1100-tallet og er dermed en af landets ældste. I klokkestablen hænger en klokke, der er støbt i Frankrig i 1990. Den har en inskription på latin.

Wikipedia

 

Tilbage til Aalborg Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne