Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Børglum Kirke

Børglum Kirke

Løkken storpastorat – Hjørring Søndre Provsti – Aalborg Stift – Børglum Herred – Hjørring Amt

Børglum Kirke er bygget i 1937 samtidig med Vittrup Kirke. Efter reformationen blev den privatejede Børglum Klosterkirke sognekirke. En ny lovgivning gav i 1893 landsbykirker mulighed for at søge statstilskud til opvarmning. Man gik da i gang med at lave et projekt, men fik afslag på grund af økonomien. Et varmeanlæg i Klosterkirken ville koste 300 kr. Dertil måtte man påregne en betydelig årlig udgift til brændsel. I de følgende år justerede man projektet, men det faldt hver gang på økonomien, hvorefter man til sidst opgav.
Den unge sognepræst Otto Paludan, der var kommet til sognet i 1932, gik i gang med at gøde jorden for en kirkebygningssag. Det førte i 1937 til rejsning af de to kirker.
Kirken er tegnet af arkitekt Bertel Jensen, Hjørring. Tårnet er dog først bygget til i 1968. Oprindelig var det meningen, at Børglum og Vittrup kirker kun skulle bruges til gudstjenester om vinteren, mens Klosterkirken var for kold. Tidligere havde man holdt gudstjenester i en skolestue i henholdsvis Vittrup og Børglum, men man fandt ikke, at rammerne var værdige for dåb og nadver. Otto Paludan kaldte da de to små kirker for »Klosterkirkens kakkelovne«. Efterhånden vænnede man sig til at betragte dem som egentlige kirker - en udvikling, der tog fart, efter at man havde indviet kirkegården i 1951.
Klokken er støbt i Brønderslev i 1937.
Kirken er opført med den romanske kirke som forbillede. Den rundbuede korbue er falset ligesom indgangsdøren og døren ind til kapellet, som findes i tårnrummet.
Indgang til skibet fra vest. Orglet er anbragt på et pulpitur. Det er bygget af Jensen & Thomsen i 1998 og har 11 stemmer fordelt på 2 manualer og pedal.
Alterbordet er ligesom kirkebygningen opbygget i gule mursten.
En syvarmet lysestage er skænket provstiets præster ved kirkens indvielse december 1937 har måttet vige pladsen på alterbordet til fordel for Niels Helleidies krucifix.
Alterdugen er kniplet af en gruppe damer i sognet i 1997. Døbefont af maskinhugget granit med tovsnoning foroven.
Prædikestolen bærer indskriften: "Herrens Ord bliver evindelig".

Kirkens hjemmeside

Tilbage til Aalborg Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne