Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Arup Kirke

Arup Kirke

Øsløs-Vesløs-Arup Pastorat – Thisted Provsti – Aalborg Stift – Vester Han Herred – Thisted Amt

Fra Limfjordens største bredning, ja helt ovre fra Løgstør ser man i horisonten Arup Kirkes kridhvide tårn, der om sommeren ofte dirrer i disen over fjorden.
Den smukke kirke, som i middelalderen var viet Skt. Morten, består af romansk kor og skib, sengotisk, stærkt ombygget vesttårn og nymodens våbenhus mod syd. Den romanske bygning er opført af granitkvadre på skråkantsokkel, og begge de oprindelige retkantede, sokkelbrydende døre er bevaret, den mod syd i brug, den mod nord tilmuret. Ingen af de oprindelige vinduer er bevaret uændret, men der spores rester af alle tre korsvinduer, og det mod øst er for nogle år siden genåbnet.
De romanske kvadermure er usædvanlig rige på stenhuggerfelter og indristede figurer, bl.a. hammerkors, fugle og ornamenter. I det indre, der har nye bjælkelofter, står den runde korbue med skråkantsokkel og noget forskelligt profilerede kragbånd.
Af det sengotiske tårn er der efter ombygningen 1924 (arkitekt E. Packness) kun ubetydelige rester bevaret, idet man da fornyede det meste af murværket, således at også gavlenes kamtakker og vestgavlens smukke sengotiske højblændinger blev ofret.
Våbenhuset er ligeledes stærkt fornyet, men stammer vist fra 1839. Det tidligere våbenhus af bindingsværk var fra 1691.

Kirkens hjemmeside

Tilbage til Aalborg Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne