Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Nøvling Kirke

Nøvling Kirke

 

Vildbjerg-Nøvling-Timring-Tiphede Pastorat – Herning Nordre Provsti – Viborg Stift – Hammerum Herred – Ringkøbing Amt

Nøvling Kirke har ikke altid ligget, hvor den ligger i dag.
Tidligere lå kirken på en bakke ikke langt fra Thorsbjerg - lidt uden for Nøvling og Skibbild. De lokale bønder havde samlet sten og slæbt dem ud på kirkepladsen som byggemateriale. Det blev til en lille kullet kirke (uden tårn). Små rundbuede vinduer gav lys til kirkens rum under det flade bjælkeloft, og en lille klokke kaldte folk til messe. Sådan dannede Nøvling gamle kirke i 6-700 år rammen om sognets kirkeliv.
I begyndelsen stod menigheden op på det godt 80 m2 stenpikkede gulv, men med tiden kom der bænke med siddeplads til ca. 100 kirkegængere. Der var to indgange til kirken. Kvinderne gik ind at døren i nord og placerede sig i kirkens nordside, mens mændene gik ind fra syd og satte sig i sydsiden. Der var dengang ingen belysning i kirken, og der kom aldrig noget orgel.
Med tiden flyttedes sognets tyngdepunkt. Ved økonomisk bistand fra sognets beboere blev der skaffet penge til, at kirken kunne flytte med. I begyndelsen af 1900-tallet blev de sten som fortidens bønder med møje havde slæbt sammen til kirkebyggeri brudt ned og transporteret til den nye kirkeplads. Men der var ikke sten nok. Bønderne måtte igen ud at samle ? 100 læs ekstra.
Den 16. marts 1919 blev den nye kirke indviet, og det er den kirke, vi i dag kender som Nøvling Ket placeret midt i sognet. Den har 168 regulære siddepladser og fået både orgel og belysning installeret. Foruden byggematerialet er også en del af den gamle kirkes inventar genbrugt, bl.a. døbefonten, prædikestolen, alterstagerne og kirkens klokke. Fra 1992-93 er kirken grundig restaureret med nyindrettet dåbsværelse og nye farver.
Kirken står stadigvæk som en smuk og værdig ramme om menighedens gudstjenester. Kirkegården, på/ved den gamle kirkeplads ikke langt fra Thorsbjerg, er bevaret. Her viser en hæk, hvordan grundplanen på den gamle kirke var. Mellem de store træer kan man finde gravminder over ca. 50 børn og voksne, der engang levede i Nøvling og Skibbild.

Kilde: Kirkens hjemmeside  

 

Tilbage til Viborg Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne