Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Ikast Kirke

Ikast Kirke

Ikast Pastorat – Ikast-Brande Provsti – Viborg Stift – Hammerum Herred – Ringkøbing Amt

Der har været kirke i Ikast i over 800 år. Flere gange er kirken blevet restaureret og ombygget. I 1904 brændte kirken. I 1907 blev der indviet en ny kirke på tomten af den nedbrændte, men byen voksede, og menighedsrådet indså, at kirken måtte udvides.
I 1966 fik menighedsrådet endelig Kirkeministeriets tilladelse til at påbegynde en tiltrængt restaurering og udvidelse af kirken. To sideskibe blev bygget på det gamle hovedskib, og der blev opstillet et nyt marmoralterbord, så alteret nu kan ses af alle i kirken. Kirken fik ved samme lejlighed en ny prædikestol og et nyt Marcussen & Søn orgel med 20 stemmer. Det var en stor festdag for Ikast, da kirken den 26. maj 1968 blev genindviet.
I 2005 tog man fire nye tilbygninger i brug. Kirkerummet blev ikke ændret, bortset fra at nogle vinduer blev sløjfet og andre kom til i stedet. Men man fik en tiltrængt udvidelse med lokaler rundt om kirkerummet.
De fire tilbygninger rummer henholdsvis kontor og arbejdsrum til kirketjeneren, kontor til præsterne, våbenhus med handicaptoilet og endelig alrummet, som bl.a. bruges til kirkekaffe og til bibelfortælling for børnene under gudstjenestens prædiken.
Alteret er det første, man lægger mærke til, når man træder ind i kirken. Det er udsmykket med Kristi monogram på forsiden. Kristus er alfa og omega – Han er både begyndelsen og enden. Oven over hænger det enkle alterbillede. Det viser et kors, en fisk og et anker og svarer således til det kendte: tro, håb og kærlighed.
Fisken er et gammelt symbol for Jesus, fordi ordet fisk på græsk danner forbogstaverne til: Jesus Kristus, Guds Søn, Frelseren. Symbolet er lavet i sølv og omgivet af en forgyldt jernramme.
Mosaikruderne i kirken er også spændende at kigge nærmere på. Mod syd vises i tre felter Jesu liv og forkyndelse. I midten er hovedbegivenhederne i hans liv fremstillet: fødsel, nadverindstiftelse, korsfæstelse og opstandelse. I siderne vises træk fra Jesu forkyndelse med illustration af helbredelser og kendte lignelser. Mod nord ses der frem til Jesu genkomst, hvor den opstandne Kristus i midten med sine engle kalder levende og døde til sig. Glasmosaikkerne er skabt af billedhuggeren Gunnar Hansen, København, i samarbejde med kirkemaleren Ingolf Røibæk og udført af L. Frese og sønner.
Mosaikken i apsis illustrerer, hvad det er, der sker i dåben: At Helligånden i skikkelse af en due kommer over den døbte. Nedenunder hvirvler små fisk rundt. Måske svømmer de i dåbsfadet. De kan være et symbol på Kristus, men når der som her er en hel stime, kan der være tænkt på de nydøbte, eller måske viser de små livlige fisk, hvordan Helligånden er den, der sætter i bevægelse. Mosaikken er tegnet af Svend Havsteen Mikkelsen.
Foran mosaikken i apsis står der en lysglobe, hvor man kan tænde et lys i kirkens åbningstid.
Til venstre for alteret er kirkens døbefont placeret. Oprindelig stod døbefonten ved kirkens indgang, fordi dåben er den handling, der erklærer os for Guds børn og giver os adgang til Guds hus.
Døbefonten, der er fra 1907, er udført i granit og dåbsfadet i messing - begge dele i hel enkel stil som kirkens øvrige interiør.
Bag døbefonten hænger Ikast Kirkes nyeste kunstværk. Det blev afsløret i forbindelse med kirkens 100-års jubilæum i 2007. Billedhuggeren Morten Stræde har lavet skulpturen. Den består af et ligebenet bronzekors, hvidmalet med forgyldt bagside. Korset er den faste struktur, som de øvrige runde former bevæger sig omkring. Det bærer i sin midte en fordybning, der vidner om, at noget har fundet sted netop her.De blødere cirkelformer slynger sig omkring korset og danner nye og genkendelige symboler. Man finder bl.a. fisken, der giver sammenhæng med korets mosaikrude. Andre tegn viser tilbage til gammel kirkekunst og skaber forbindelse til den grundvold, kirken er bygget på. Her er himmelbuen, regnbuen og mandorlaen (glorien), men der er også tegn på det timelige som spirer, blade og tornede grene. Alt det levende og foranderlige, som holdes sammen af korset - kirkens forkyndelse af håb og evighed.
Orgelet i Ikast Kirke er bygget af Marcussen & Søn 1968; ombygget og omintoneret 2006 af samme; 21 stemmer, heraf 2 delvis transmitteret. Klokkespillet i kirkens tårn rummer 25 klokker. Klokkerne er fremstillet i Holland af firmaet Eijsbouts. De første 17 klokker er taget i brug i 1971. I 1977 blev klokkespillet udvidet med yderligere 8 klokker. Klokkerne kan ikke spilles direkte. Der er således ingen direkte forbindelse med klokkernes knebler. Klokkerne aktiveres via elektromagnetiske slaghamre.

Kilde: Kirkens hjemmeside

 

Tilbage til Viborg Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne