Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Dølby Kirke

Dølby Kirke

Hem-Hindborg-Dølby Pastorat – Skive Provsti – Viborg Stift – Hindborg Herred – Viborg Amt

Dølby Kirke består af romansk kor og skib, sengotisk tårn og våbenhus fra 1869.
Kor og skib er opført af tilhuggede granitkvadre. Korbuen, korset østre vindue og to vinduer i skibets nord siden er (alle tre tilmurede) og den tilmurede norddør er oprindelige bygningsdetaljer. To svære støttepiller af mursten og granitkvadre ved korets østgavl er senere tilføjelser.
Det hvidkalkede tårn af mursten, indvendig er der tildels anvendt rå kampesten. Det oprindelige krydshvælv i tårnrummet er bevaret. I 1750 faldt en del af tårnet ned, hvorved klokken blev ødelagt! Den daværende kirkeejer amtmand Werner Rosenkrantz til Krabbesholm, prøvede at undgå at genopføre tårnet, men det ville biskoppen over Viborg stift ikke acceptere. Kompromisset mellem de to blev et lavere tår og en ny klokke.
Alterpanelet er fra 1600-tallet og bemalet med evangelistbilleder.
Altertavlen er fra samme tid. I 1956 blev den udstyret med et trefløjet maleri af Sven Havsten Mikkelsen 1912-1999. "Nedtagelsen fra korset", med koloristiske fremstillinger morgendæmning og aftenrøde i sidefløjene.Altertavlen er fra samme tid. I 1956 blev den udstyret med et trefløjet maleri af Sven Havsteen-Mikkelsen. "Nedtagelsen fra korset", med koloristiske fremstillinger morgendæmning og aftenrøde i sidefløjene. Altertavlen er blevet kaldt for et af de lødigste moderne bidrag til kirkens udsmykning.
I Skibet hænger en model fra 1926 af barken "Ruth".
Et ældre alterbillede fra 1858 er ophængt på skibets nordvæg.
Dølby Kirke gennemgik en indvendig renovering i 2009.
Kirkebænkene fremstår nu i en smuk brunviolet farve. På toppen af ryggene på kirkebænkene, spejlene, har man taget udgangspunkt i farverne i altertavlen. Bænkehynderne, samt stoffet på knæfaldet er orange.
Orgelet i Dølby kirke har tidligere været opstillet i Jegerup kirke, Sønderjylland.
Prædikestolen er såkaldt landlig renæssance fra 1643 dekoreret med naive evangelistbilleder.
Prædikestolen og lydhimlen fremstår nyrenoverede i 2009.

Kilde : Kirkens hjemmeside  

Tilbage til Viborg Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne