Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Ulfkær Kirke

Ulfkær Kirke

ribe ulfkaer 101

Ulfborg Pastorat – Ringkøbing Provsti – Ribe Stift – Ulfborg Herred – Ringkøbing Amt

Kirken er bygget af røde teglsten og med tag af naturskifer, samme materiale, som byens folk brugte til deres egne huse. Kirken føjer sig da også smukt ind i bybilledet, selv om man har gjort lidt mere ud af Guds hus.
Byggestilen er en blanding af forskellige stilarter. Ved første øjekast virker bygningen tydeligt gotisk med de spidsbuede dobbeltvinduer og det lange himmelstræbende spir. Men ser man på kirkens grundplan, der med den rundbuede triumfvæg har en klar adskillelse mellem skibet og koret, er der typiske romanske træk. Det romanske finder vi også i de fine rundbuer, der som båndfrise pryder gesimsen på såvel koret som skibets gavle.
Den første klokke var en ikke særlig vellydende stålklokke, som kostede 473 kr. Den blev i 1922 erstattet af en malmklokke, der blev skænket af Niels Arbjerg. Den blev støbt på ”De Schmidtske Jernstøberier” i Ålborg og har indskriften: ”Kom! Kom! Kom! Til Herrens bad og bord! Kom, at høre livets ord. Kom og lær i kvæld og gry, Guds nåde er altid ny!”
I 1974 fik kirken skænket et klokkespil med 36 klokker af fr. Marianne Kristensen. Efter hendes ønske har de 10 største klokker som indskrift ”De 10 bud”. Klokkerne blev støbt på det hollandske støberi N/V Eijsbouts i Asten.
Altertavlen er forarbejdet og skænket af snedker Jens Hansen og drejer Mads Andersen. Selve billedet er malet af Ulfborg-maleren Mads Peter Madsen også kaldet Maler Madsen. Madsen var bygnings- og kunstmaler og har en stor produktion bag sig med især hedemotiver. Alterbilledet forestiller Jesus, der tager en knælende mand i den ene hånd og peger med den anden mod ”Det ny Jerusalem”, der anes i skyen som en genspejling af det jordiske Jerusalem, der danner baggrund nederst i billedet. Det fortælles, at Madsen havde sit forlæg fra Illustreret Familiejournal.
I 2000 blev der genopsat et kors på toppen af altertavlen. Korset blev fremstillet af sløjdlærer Niels Chr. Eskildsen. Det er en kopi af det kors, der er på orgelpulpituret. Således ser man et kors, når man kommer ind i kirkerummet og ligeledes et tilsvarende, når man går ud.
De store messingstager på alteret er skænket af fru C. Mogensen, og den syvarmede lysestage af fru Borg. Altersølvet, der består af kalk, vinkande, disk og oblatæske, er skænket af fru Sine Lauritsen. Alterdugen er kniplet af Dorthea Høgsberg.
Kirkeårets forskellige liturgiske farver bliver markeret af et antependium på alterbordet.
Døbefonten er af granit og samtidig med kirken. Fonten blev skænket af Kr. Lassen Vestergaard.
Prædikestolen er som alterpartiet udført af snedker Jens Hansen og drejer Mads Andersen. Det er et enkelt og fint stykke inventar i typisk renæssancestil.
I forbindelse med 100 års jubilæet blev der afsløret en ny udsmykning på prædikestolen, som er udført af farvekonsulent Erik Winckler. Det var ligeledes ham, der foreslog den effektfulde bemaling af triumfbuen, som skal symbolisere ”Jakobs-stigen”. Om udsmykningen på prædikestolen har Erik Winckler følgende forklaring: ”Man kan betragte billederne som en billedbog, der vil give associationer til begivenheder i kirkeåret. Det er en billedrække, der fremstiller Jesus som trøster, Jesus som helbreder, Jesus i Getsemane have, Golgata, nedtagelsen fra korset og Helligånden”.
Kirken var fra begyndelsen forsynet med et harmonium. Men allerede i 1907 anskaffede man det første kirkeorgel. Det blev købt for indsamlede midler. I 1927 skænkede enkefru Marie (Kjær) Jensen et orgel med 7 stemmer, bygget af Frobenius. Kirkens nuværende orgel har 10 stemmer. Det er bygget i 1982 af Bruno Christensen og Sønner.
Ulfkær Kirke har den 9. september 2012 fået en midlertidig altertavle malet af lokal kunstner, Yvonne Helene Thrane.

Kirkens hjemmeside

Tilbage til Ribe Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne