Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Højst Kirke

Højst Kirke

Hostrup-Højst Pastorat – Tønder Provsti – Ribe Stift – Slogs Herred – Tønder Amt

Romansk middelalderkirke med gotiske træk bygget ca. 1200. Der har været en forgænger i træ, idet man i 1973 fandt stolpehuller under gulvet. Bygget som anneks til Løgumkloster Kirke.
Altertavlen i Højst Kirke er lavet omkring 1500. Altertavlens meget kulørte og set i forhold til lignende tavler, usædvanlige baggrund og topstykke skyldes en restaurering i 1702. Denne udsmykning var i mange år gemt væk under mere uheldige overmalinger, men en restaurering i 1973 fik dem frem igen. I katolsk tid brugte man at lukke altertavlen en del af året – i faste tiden.
Den viser i midterfeltet en golgatascene – hvor ”de gode” står til venstre for korset og ”de onde” til højre. I skabsdørene ser man Jesu 11 disciple og apostlen Paulus – hver angivet med deres marterredskab. Feks. kendes Johannes på bægeret han drak gift af og Andreas på det kors han selv led døden på.
Prædikestolen er af den såkaldte Tønder-type. Skåret i 1603 og senere bemalet i 1694. I felterne ser man følgende situationer: Jesu fødsel, Jesu dåb, Korsfæstelsen, Genopstandelsen, Himmel farten og Verdens-dommen.
På korvæggen hænger et Mariabillede i et skab. På inskriptionen på skabet kan man se, at det stammer fra et Nicolaus alter. Dette alter stod på den sydlige del af korvæggen, hvor nu trappen går op til prædikestolen. Mod nord stod Maria så, hvor hun også står i dag. Marias skab er gået tabt, og således også den Nicolaus’ figur, der oprindelig stod i skabet. Siden 1956 har man ladet Maria trone i kirken igen, siddende i Nicolaus’ skab. Kirken er således indviet til ”Julemanden”.
På nordvæggen af kirken hænger en korsfæstelses gruppe. Denne gruppe hang oprindelig i korbuen og sammen med et formodet gitter, der i dag kun kendes fra få kirker, har det adskilt kirken i folkets del (skibet) og præsternes del (koret).
Af mindre inventar kan nævnes: Romansk døbefont – måske fra den første trækirkes tid. Dåbsfad i tin fra 1930. Dåbskande fra 1960. Alterstagerne er fra slutningen af 15-hundrede tallet. Alterkalk og disk er fra 1631. I koret hænger en tavle til minde om Martin Luther (hang før, hvor nu Maria hænger).
I tårnet hænger 2 klokker. Den store er fra 1752, som da afløste en ældre klokke, der var gået itu den 20. februar 1685, under sjæle-ringningen for Dronning Sophie Amalie – Frederik den 3. hustru. Faktisk fik kirken to klokker i 1752, men den mindste blev under 1. verdenskrig støbt om til kanoner. I 1922 fik kirken en såkaldt genforeningsklokke fra De Smitske Støberier i Aalborg.
Orglet i Øster Højst Kirke er bygget i 1997 af PG Andersen og Bruhn. Det har 14 stemmer – og 2 manualer.

Kirkens hjemmeside

 

Tilbage til Ribe Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne