Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Opstandelseskirken

Opstandelseskirken

Glostrup Provsti – Helsingør Stift – Københavns Amt

Opstandelseskirken var egentlig tiltænkt en placering midt i sognet. Herstedvester kommune gav i 1964 tilsagn om en kirkegrund i Svanens Kvarter midt i sognet, men trak senere gavetilsagnet tilbage. Menighedsrådet lagde sag an mod kommunen, men denne fik ved højesteretsdom af 12. marts 1975 medhold, hvorefter menighedsrådet i stedet måtte placere byggeriet på grunden ved Nordmarks Allé og Gymnasievej, hvor kirken ligger i dag.
Gennem årene har der været afholdt gudstjenester både på Kogsholmskolen og i selskabslokalerne i Kanalens Kvarter.
I 1982 blev grundstenen lagt til den nye kirke, der kunn indvies d. 22 april 1984. Grundstensnedlæggelse til den nye kirke finder sted søndag den 29. august.
Kirkens arkitekter, ægteparret Inger og Johannes Exner, har tegnet komplekset, så dets grundtræk minder om verdens ældste eksisterende kirke, Fødselskirken i Bethlehem, fra år 326 og nogle byzantinske kirker fra 500-tallet. Disse kirker har alle et otte-kantet (oktogonalt), centralt kor. Uden om kirkerummet ligger så forhallen, gårdhaven og forskellige siderum, ligesom Roskilde domkirkes "koromgang" og protestantiske centralrumskirker fra 1700-tallet. Pædikestolen er forsynet med antependier – "fortæpper" – der hænger ned foran dens to sider og får skiftet motiv og farver efter kirkeårets temaer. Døbefonten er udført i italiensk marmor, mens gulvet i kirkerummet er belagt med grønlandske marmorfliser. Alteret er i lighed med døbefonten udført i italiensk marmor. På alteret er anbragt et lueforgyldt kunstværk – en opsats i sølv og stål – forestillende den brændende tornebusk. På tornebusken sidder et lille smykke, der viser to sider af Jesus-skikkelsen – den romanske sejrende Kristus og den gotiske lidende Kristus. Klokketårnet er en udvendig campanile, ca. 28 meter højt. Med sin tynde stilk og blomsterformede top skal det forestille liljen, der er symbol på Opstandelsen. Tårnet er forsynet med to klokker, støbt i Frankrig.

Kirkens hjemmeside

 

 

Tilbage til Helsingør Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne