Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Nødebo Kirke

Nødebo Kirke

Nødebo-Gadevang Pastorat – Hillerød Provsti – Helsingør Stift– Holbo Herred – Frederiksborg Amt

Nødebo Kirke er berømt for sine velbevarede kalkmalerier. De ældste billeder er i senromansk stil og findes på triumfvæggen. Hvælvene i skibets to fag og i koret er helt udfyldt af malerier fra 1425. Billederne i tårnfaget er også gotiske og udført af den kendte Undløsemester, opkaldt efter de malerier han har udført i Undløse ved Holbæk. Kalkmalerierne fremstiller temaer fra hele bibelhistorien, lige fra syndefaldet og Adam og Eva, der arbejder omgivet af fjorten børn. Lidelseshistorien er skildret fra fremstillingen for Pilatus til gravlæggelsen, og yderligere ses Marias himmelkroning og flere helgeninder. Man finder også apostlene Johannes, Peter og Paulus, hver med to kendetegn. Johannes med en kalk og en lille giftslange, Peter med nøgle og Paulus med sværd og bog.
Den trefløjede altertavle anses for et af Danmarks fineste middelalder malerier. Midtstykket viser Golgathascenen med den korsfæstede Kristus omgivet af Maria, Johannes og Maria Magdalene. Bagved ses en middelalderby – formentlig Jerusalem. Sidefløjene viser et verdsligt ægtepar, som må have bekostet kunstværket. Udsnit af den tidligere altertavle, der viser Jesus og den samaritanske kvinde - er malet 1839 af Jørgen Roed og hænger nu i tårnrummet.
Kirkens prædikestol er et barokarbejde fra 1668 udført af snedker Esben Børresen fra Slangerup. Af indskriften på prædikestolens postament fremgår det, at den er skænket af den "ærlige og velvise mand Paul Steenbech borgmester i Slangerup". Først i 1748 får prædikestolen den nuværende himmel.
Nødebo Kirkes døbefont er fra romansk tid. Den er udhugget i et stykke granit i form af et trapezkapitæl, der antyder, at fonten oprindeligt kan have været et søjlestykke.
På væggen overfor prædikestolen hænger et røgelseskar fra den katolske tid.

Kirkens hjemmeside

 

 

Tilbage til Helsingør Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne