Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Krogstrup Kirke

Krogstrup Kirke

Kyndby-Krogstrup Pastorat – Frederikssund Provsti – Helsingør Stift – Horns Herred – Frederiksborg Amt

Kirken ligger ensomt i bakkerne, da landsbyen, den engang lå i, blev lagt øde under pesten i 1400-tallet og senere forsvandt.
Kor og skib stammer fra 1100-tallet og er bygget af frådsten. Oprindelig var den anneks til Kyndby Kirke og hørte under Svanholm gods. Omkring 1300-tallet blev kirken forlænget og omkring 1400-tallet byggede man sakristi og tårn. I 1617 blev der bygget et våbenhus, det blev i 1862 erstattet af et nyt, og yderligere et nyt i 1824. Materialerne var fortrinsvis munkesten.
I sakristiet opbevarede man i mange år klokkerne fra Kyndby Kirke, hvis tårn var styrtet sammen.
Altertavlen stammer fra Orø kirke. Ejerne af Svanholm ejede tidligere også Orø, men da de solgte øen, flyttede de altertavlen til Krogstrup Kirke. Altertavlen stammer fra ca.1633, er udskåret af Hans Barchmann, ligesom i Gerlev Kirke, og topfeltets maleri af C. Schleisner, ligesom i Kyndby Kirke.
Det ældste inventar er sandsynligvis granit døbefonten i romansk stil. Man kender ikke dens oprindelse, men den er først kommet til kirken midt i 1700-tallet.
Korbuekrucifikset stammer fra 1400-tallet, og prædikestolen fra 1626. Et smedejernsgitter fra 1780 er opsat i tårnrummet.På kirkegården findes gravkammeret for Bill-Brahe slægten, som har ejet Svanholm gods. Desuden findes en stor fællesgrav for ofrene for pestdøden i 1400-tallet.

Hornsherred

 

Tilbage til Helsingør Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne