Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Vonsbæk Kirke

Vonsbæk Kirke

Åstrup-Vonsbæk Pastorat – Haderslev Domprovsti – Haderslev Stift – Haderslev Herred – Haderslev Amt

Vonsbæk Kirke er en hvidkalket kirke med romansk kærne bestående af et skib og kor bygget af en blanding af kampesten, munkesten iblandet flintesten. Kirken har tre sengotiske tilbygninger: Tårn, sakristi og et våbenhus, der er udstyret med en kamin fra renæssancetiden.
Kirken er præget af flere forandringer i tidens løb, senest en gennemgribende restaurering i 1941. Skibet har bjælkeloft, mens koret netop i 1941 fik indmuret hvælv. Alteret er munkestensmuret, men dækkes af et træpanel. Altertavlens kærne er en renæssancealtertavle fra ca. 1600, men med nyere vinger og topstykke. Hovedfeltet er et maleri af Jesus på korset uden for Jerusalem, hvor himlen formørkes med uvejrsskyer og lyn.
Kirken har bevaret et korbuekrucifiks fra ca. 1400, mens andre middelalderlige træskærerarbejder befinder sig på Nationalmuseet og Gottorp slot.
Døbefonten er en usædvanlig romansk granitfont med arkader og fremspringende figurer på kummen og hjørnehoveder på foden. Ved restaureringen i 1941 fandt man fragmenter af kalkmalerier fra omkring 1650, og det ene blev aftrukket på lærred, og hænger nu på skibets sydvæg. Prædikestolen er et renæssancearbejde fra begyndelsen af 1600-tallet. Orgelet er fra Marcussen og Søn i Aabenraa.

Haderslev Domprovsti

 

 

Tilbage til Haderslev Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne