Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Sønder Starup Kirke

Sønder Starup Kirke

Sønder Starup Pastorat – Haderslev Domprovsti – Haderslev Stift – Haderslev Herred – Haderslev Amt

Sdr. Starup Kirke ligger ved sydsiden af Haderslev Fjord, og er formentlig Sønderjyllands ældste kirkebygning fra slutningen af 1000-tallet.
Den er opført i frådsten som et treskibet anlæg med kor og apsis, der dog aldrig blev helt fuldført efter de oprindelige planer. I midten af 1400-tallet blev tilføjet et tårn mod vest, og senere et sakristi mod nord og et våbenhus mod syd. Kirken blev gennemgribende restaureret i 1908-18, hvor fejlagtige rekonstruktioner af kirkens sideskibe blev opført. Kirken har fem arkader ind til sideskibene, der blev lidt bredere end de oprindelige sideskibe.
Hele kirken er dekoreret af A. Wilckens, som tydeligvis er inspireret af Joakim Skovgaard. I apsishvælvingen ses Kristus som den tronende verdensdommer omgivet af evangelistsymboler, Maria, Johannes Døberen og engle. I apsisbuen ses de tolv apostle. På triumfbuen ses en fremstilling af nadveren, og på væggene i kor og skib er der ligeledes mange bibelske motiver.
Prædikestolen er et renæssancearbejde fra 1612 med relieffer af Kristus og evangelisterne. Døbefonten er en groft ophugget romansk granitfont. I søndre sideskib hænger en dåbsengel, som bærer en kumme, der har været anvendt til dåb. Orgelet er fra 1920 og fra Marcussen & Søn i Aabenraa.
Uden for kirken står en runesten med spejlvendte runer, som skal læses nedefra: "airiks kubl" "Eriks minde"

Haderslev Domprovsti

 

 

Tilbage til Haderslev Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne