Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Hjordkær Kirke

Hjordkær Kirke

Hjordkær Pastorat – Aabenraa Provsti – Haderslev Stift – Rise Herred – Aabenraa Amt

Hjordkær kirke blev bygget 1520-22 efter påbud fra kong Christian II. Byggeriet påbegyndtes den dag, der ifølge en katolsk helgenkalender er indviet til Sankt Mattæus, nemlig den 21. september - deraf navnet.
I et dokument fra o. 1280 nævnes Enleff (Ønlev) kirke, beliggende et par kilometer nordvest for Hjordkær kirke. Denne kirke blev sandsynligvis brændt ned af Erik af Pommerns soldater i 1411.
Kirken er kullet, dvs. har intet tårn. Og det har sin egen historie.
Det må have været lidt småt med håndværkere i begyndelsen af 1500-tallet. For ifølge folkesagnet havde man hyret to kæmpestore trolde til at bygge Hjordkær kirke og en af nabokirkerne. De to trolde havde kun én murske, som de brugte på skift. De kastede murskeen frem og tilbage mellem hinanden. Men da trolden ved den anden kirke så, at trolden i Hjordkær blev først færdig, blev han så arrig, at han kylede murskeen mod kirken og slog tårnet af. Derfor har kirken i Hjordkær intet tårn.
Kirkeklokkken hænger i dag i en klokkestabel på den lille varp (dvs. en opkastet forhøjning) nordvest for kirken. I 1747 opførte man ganske vist en lille tagrytter, dvs. et lille 'klokkespir', over den vestre ende af kirken, men allerede i 1793 var den så sølle, at den måtte pilles ned, før den faldt ned af sig selv og slog nogen fordærvet.
I stedet for tårn blev der bygget en klokkestabel på en lille "varp" (d.v.s. en opkastet forhøjning) nordvest for kirken. I 1747 opførte man ganske vist en tagrytter (et lille "klokkespir") over den vestre ende af kirken, men allerede 1793 var den så sølle, at man måtte pille den ned, før den faldt ned af sig selv og slog folk fordærvet!
Trolden, der byggede Hjordkær kirke, var vist ikke en særlig god håndværker. Murankrene på vestgavlen bærer årtallet 1722 og på østgavlen 1761 til erindring om, at det var nødvendigt med en genopbygning af begge kirkens gavle, førend de sank helt i grus.
Våbenhuset var trolden heller ikke særlig heldig med. Det nuværende er det tredje, bygget i 1762. Da det blev bygget satte man et solur over døren. med indskriften: SOLI DEO GLORIA - dvs. "Gud alene æren" - og siden har det stået solidt og godt!
Døbefonten er det ældste af kirkens inventar, sandsynligvis fra kirkens indvielse i 1522. Granitstensfonten er enkel og uden pynt.
Altertavlen er sammenbragt gods fra forskellige tidsperioder.
En alterskammel i det sydøstlige hjørne af koret brugtes tidligere ved uddeling af nadveren.
Klingposer er der hele to af, anbragt bag altertavlen.
Prædikestolen er fra 1625-30 og det absolut mest seværdige i kirken. De fem bemalede relieffer på prædikestolen er meget flotte.

Kilde: Kirkens hjemmeside

 

 

Tilbage til Haderslev Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne