Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Gram Kirke

Gram Kirke

Gram-Fole-Højrup Pastorat – Haderslev Domprovsti – Haderslev Stift Frøs Herred – Haderslev Amt

Gram Kirke er en af de gamle romanske kirker fra ca 1200. Den kaldes også for Sct. Vincents Kirke efter en spansk helgen Vincentius af Sagagossa, der døde under den romerske kejser Diokletians kristendomsforfølgelser år 304.
Oprindelig bestod kirken kun af skib og kor med apsis. Tårnet med de fire gavle og pyramidespiret er først bygget i slutningen af 1400-tallet. Ca. 100 år efter blev apsis brudt ned og koret forlænget. I Gram Kirke findes en hel del inventar fra den nedlagte Sct. Thøgers Kirke. I kirkeskibet gælder det f.eks. vievandskarret ved indgangsdøren, den ene af de små lysestager på alteret, mindetavlen på korets sydvæg over Sct. Thøgers sidste præst og hans familie, samt det lille smukke processionskrucifiks fra ca. 1325 på korets vestvæg.
I tårnrummet hænger over indgangsdøren til skibet en planke, hvorpå der oversat fra latin står; "Se Guds lam, som borttager verdens synder".
Planken menes at stamme fra den nedlagte Sct. Thøgers Kirke, der lå i Enderupskov ca. 5 km ud af Ribelandevej. Nu er der kun tomten tilbage og en mindesten, hvorpå der står; "Her lå Sct. Thøgers Kirke fra år 1200 til 1600".
Sognet blev efter nedlæggelsen lagt ind under Gram sogn. Nedlæggelsen skyldes, at pest og svenske hæres hærgen havde lagt sognet næste øde, men også at folk efter reformationen holdt op med at valfarte til helligkilden i nærheden af kirken. I 1926 overdrog Grev A. Brockenhuus-Schack Gram Kirke til folkekirken. Nordvægen domineres i øvrigt af pulpituret og grevestolen med de påmalede navne og våbenskjolde fra 1697.Grantidåbefonden har stået i kirken altid. Dåbsfadet med det Habsburgske våbenmærke er fra ca. 1550. Ved opgangen til prædikestolen hænger et korbuekrucifiks fra ca. 1325.Både altertavle og prædikestolen er forarbejdet på Jens Olufsens værksted i Varde ca. 1620. Prædikestolen er smykket med fem scener fra Jesu liv; Bebudelsen, fødslen, omskærelsen, de tre visemænd og dåben (epitafier). Altertavlen fra 1715 har malerier af Johannes Holm fra Haderslev.
I venstre side ses Jesu dåb, i midten nadveren og til højre Jesus i Gatsemane have. Ovenover vises korsfæstelsen, og allerøverst troner Kristus som verdens frelser. Kirkeskibet har tøndehvælvingsloft fra ca. 1850 og koret bjælkeloft. De tre smukke loftslysekroner er skænket af Grev A. Brockenhuus-Schack juleaften i 1923, 1924 og for 10-året for våbenstilstandsdagen den 11. novenber 1928. I tårnet hænger to klokker, den ene fra 1512 har indskriften: "Herrens ord bliver til evig tid", den anden fra 1950 har indskriften "Kom, lad os adlyde Herren".

Kirkens hjemmeside

 

Tilbage til Haderslev Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne