Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Bjolderup Kirke

Bjolderup Kirke

Bjolderup-Uge Pastorat – Aabenraa Provsti – Haderslev Stift – Rise Herred – Aabenraa Amt

Bjolderup Kirke kan ses i det meste af sognet, da dens 38 m høje tårn rager højt op i landskabet.
Kirken er sognets ældste bygning, hvor Guds ord har lydt i snart 900 år. Den første kirke på stedet var bygget af træ, og muligvis på gårdspladsen i en større gård. Men omkring 1150, lavede man et gudshus af granitsten, der har stået lige siden.
Kirkens byggestil viser, at vi er i grænselandet. Til sokkel og kanter er anvendt fint tilhugne kvadresten, som var byggestilen under bispestolen i Ribe, mens de massive mure af utilhuggede kampesten kendetegner bispedømmet i Slesvig. Mens kirken blev opført kom et nyt byggemateriale frem, teglsten, og med dette materiale gjorde man kirken færdig.
I 1906 blev de faste stolestader i kirken for sognets gårde droppet, men ikke uden protest fra de gamle gård-slægter.
Det store tårn er bygget i 1589. Ifølge kirkens regnskab faldt en tømrer nemlig ned fra tårnet dette år.
Bjolderup Sogn var et rigt sogn, så kirken var flot udsmykket, men i 1627 blev den forvandlet til en rygende brandtomt, hvor kun de røgsværtede mure stod tilbage, og blytaget lå smeltet på jorden. Det var danske soldater, der afbrændte kirken, mens de var på tilbagetog.
Bygningen blev restaureret mellem 1629 og 1631, mens inventaret kom til kirken i perioden ind til 1650.
Altertavle, prædikestol og døbefont er lavet omkring 1640, og er sandsynligvis lavet af billedskæreren Claus Gabriel fra Flensborg. De er udført i barokstil.
Det ene pulpitur er malet af Åbenrå-kunstneren Jes Jessen i slutningen af det 18. århundrede, hvilket bl.a. smitter af på de klædedragter personerne på billederne bærer.
I 1881 fik kirken sit orgel fra Marcussen og Søn i Åbenrå. Det kostede nogle siddepladser, og derfor blev det vestlige pulpitur bygget og malet.

Kilde: Kirkens hjemmeside  

 

Tilbage til Haderslev Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne