Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Bramdrup Kirke

Bramdrup Kirke

Bramdrup Pastorat – Kolding Provsti – Haderslev Stift – Brusk Herred – Vejle Amt

Hvornår kirken er blevet rejst, vides ikke, men da den er opført i fint tilhuggede granitsten, må det være sket ret tidligt. I kirkeprotokollen er der i 1862 skrevet: "Man ved ej, hvornår kirken blev bygget. Ingen kender noget til dens oprindelige tilblivelse, antagelig fra 1100-tallet."
Kirketårnet er kommet til noget senere. Det er bygget af brændte sten og er i store træk det oprindelige tårn, mens resten af kirken er ombygget i 1880. Kirken var gennem århundrederne blevet forsømt, og da man i slutningen af 1800-tallet blev nødt til at restaurere den, da var forfaldet så fremskredet, at man blev enige om at rive skib, kor og apsis ned og genopbygge kirken fra grunden. Da det så viste sig, at det kun ville koste ganske lidt ekstra at forlænge skibet og gøre det en smule bredere og højere, så valgte man at opføre den nye kirke med disse mål, dog i den originale stil. Kirkens totallængde er den sammen, som den oprindelige bygning havde, så forlængelsen af skibet er sket på korets bekostning. Man genanvendte byggematerialerne i vid udstrækning således, at det er de gamle kvadresten, der også i dag danner ydermurene.
Døbefonten med de 12 udhuggede buer har stået i den gamle kirke og stammer fra den romanske periode. Motiverne på stenen er utydelige. I gamle dage var fonten dækket af hvid maling, men i 1862 blev det pålagt kirkerne at gøre fontene fri af maling. På fontens sokkel ses fire menneskehoveder som symbol på paradisfloder eller symbol på de fire evangelier. Dåbsfadet, som er fremstillet af messing, er skænket til kirken af John Schrøder og Margrete Mogensdatter i 1710. Trods nedslidning anes motiver med hjorte, der skriger efter livets vand. Desuden navnene John Schrøder og Margrete Mogensdatter 1710 og initialerne I.I.S.S. 1709. Motivet på de næsten nedslidte figurer i bunden er Jesu´dåb. Dåbskanden er skænket kirken af en anonym giver i 1976.
Både alterparti og prædikestol blev fornyet ved kirkens ombygning. Altertavlens motiv er Jesu´besøg hos Martha og Maria i Bethania. Maleriet er udført af kunstmaler Peter Møller, Kolding. Hans arbejder kan ses flere steder på Kolding-egnen. Den tidligere altertavle, som indtil 1616 stod i Slotskirken på Koldinghus, blev beskadiget under brand kort før den gamle kirke blev nedrevet Altersølvet er fra 1765. På kalken er indgraveret: Givet til Bramderup Kierke - Christian Cornelius Eilskou - Anne Flye 1765. Den syv-armede lysestage er skænket af J.C. Bølling og hustru. Bølling var restauratør på de tidligere forlystelsessted Marielund i Kolding. De mange alterbægre af sølv er skænket af Mine Svendsen. Sammen med sin mand var ægteparret i mange år uddelere i Bramdrup Brugsforening. De store malmlysestager er en gave fra den 3. sidste generation af slægten Hans Hansen, Bramdrupgård.
Prædikestolen er opstillet i 1880 efter kirkens ombygning. Den gamle prædikestol blev fornyet på grund af ælde og opbevares i dag i magasinerne på Koldinghus.
Modellen er bygget af Ditlev Alfred Jensen, Glud ved Horsens og er ophængt midt i kirken i 1977. Skibet er en kopi af barken "Neptun", som engang var Koldings største sejlskib. Det blev bygget i 1864 i England, og i 1883 købt og registreret i Kolding. Sejlføringen blev herefter ændret fra fuldrigger til bark, hvilket betyder at sejlene på bageste mast blev ændret til skonnertrigning, så skibet sejlede bedre mod vinden og var lettere for mandskabet at håndtere. Skibets kaptajn hed Peter Thomsen. Med sin besætning på 16 mand besejlede han så fjerne mål som Australien og Sydamerika.
I 2000 blev orgelet bygget hos firmaet Marcussen og Søn i Åbenrå. Derefter blev det samlet og intoneret i kirken.

Kilde: Kirkens hjemmeside

 

 

 

 

Tilbage til Haderslev Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne