Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Holsted Kirke

Holsted Kirke

 

Holsted Pastorat – Næstved Provsti – Roskilde Stift – Øster Flakkebjerg Herred – Sorø Amt

Kirkens historie starter med et møde i 1969 mellem Herlufsholm Menighedsråd, Roskildes biskop og Herlufsholm Kommune om placering af en ny kirke i området.
I 1979 afholdes m øde mellem Næstved Kommune og menighedsrådet, der anmoder om placering af en grund til kirkesal m.v. Holstedhus fungerer som kirkesal frem til 1997.
I 1993 Arkitektfirmaet Sahls Tegnestue, Århus godkendes af menighedsrådet som arkitekt på byggeriet. Holsted Kirke indvies søndag den 21. oktober.
I våbenhuset er ophængt et grundstensdokument, der beskriver Holsted Kirkes tids- og bygningshistorie.
Et tilsvarende dokument samt dagens aviser og gældende danske mønter er nedlagt i et forseglet blyrør og gemt i væggen bagved.
Fra den gamle, i 1560 nedlagte Vridsløse Kirke er hentet tre karakteristiske marksten, som er indmuret i væggen i en trekant, symbolet på treenigheden.
Altertavlen i Holsted Kirke er en glasmosaik, som måler 6 x 4,6 m. Den er skabt af kunstneren Maja Lisa Engelhardt.
Hvor altertavler normalt er belyst og nogle gange forgyldt, så lyset genspejles, så er tavlen i dette tilfælde karakteristisk derved, at den gennemlyses og således rummer lyset i sig, så det bliver en del af motivets væsen.
Der fremstår en skikkelse i rudens venstre hjørne, Kristus, der ligesom står foran den symbolske vej, som også er sandheden og livet. Ud fra den vej vil et farvet lys opfylde kirkerummet med en forhåbentlig oplevelsesladet strålekrans.
Altertavlen er i samarbejde med Per Steen Hebsgaard, Vanløse, udført med to lag farvet glas: Et lag 4 mm bemalet glas, som er brændt ved omkring 800 grader, og et lag udskåret glas, der er samlet som glasmosaik. Dette lag er mundblæst, farvet glas, fremstillet under min overvågning i St. Just i nærheden af Lyon i Frankrig.
Ruden er tænkt belyst indefra om aftenen, således at den også uden for gudstjenester og andre kirkelige handlinger vil blive et markant og synligt tegn ved denne indkørsel til byen.
Døbefonten i Holsted Kirke stammer fra Vridsløse Kirke, som nævnes i Roskildebispens Jordebog omkring 1370.
Ved kongebrev af 8. juli 1560 blev sognet lagt ind under Skovkloster (Herlufsholm). Formodentlig samtidig hermed er døbefonten ført til Herlufsholm, hvor den på et tidspunkt er blevet opstillet i Herlufsholm Klostergård. Døbefonten er det eneste stykke inventar, som er bevaret fra Vridsløse Kirke. Vridsløsefonten, og altså nu: Holsted Kirkes døbefont, er tøndeformet med et tværmål på 70 cm. Den består af granit, hugget ud af én sten (monolit). Kummen er svagt udbugende med skjoldfelter og forsynet med tovsnoning (tovstav) på det lave skaft.
Holsted Kirke har to malmklokker, som er støbt hos firmaet Paccard i Annecy i Frankrig. De vejer henholdsvis 640 kg og 450 kg.
Den ene klokke er skænket af A.P. Møller og hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene formål.
På hver klokke er der to indskrifter, en bunden og en fri.
Den bundne indskrift findes på klokkernes øverste rand og lyder på begge klokker:
"STØBT TIL HOLSTED KIRKE
NÆSTVED 2001 AF PACCARD I FRANKRIG"
Den frie indskrift på den første klokke lyder således:
JEG SYNGER UD
ET ORD FRA GUD
OM LYS
Den frie indskrift på den anden klokke lyder således:JEG KALDER HOLSTED MENIGHED TIL TRO OG HÅB OG KÆRLIGHED
OG LIV OG GLÆDE
Den frie indskrift på den anden klokke lyder således:
JEG KALDER HOLSTED MENIGHED
TIL TRO OG HÅB OG KÆRLIGHED

Kilde: Kirkens hjemmeside

 

Tilbage til Roskilde Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne