Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Østrup Kirke

Østrup Kirke

Østrup-Skeby Pastorat – Bogense Provsti – Fyens Stift – Lunde Herred – Odense Amt

Østrup Kirke er bygget i 1200-tallet og var i begyndelsen en lille kirke. Den var væsentlig kortere en den er i dag og formodentlig uden kirketårn.
Kirkeskibet i Østrup Kirke, en 3-mastet orlogsfregat, daterer sig tilbage til 1731. Det år fik Lumby Kirke, der ligger få kilometer sydvest for Østrup, skibet foræret af en række skippere. Der fortælles, at disse skippere omgik Odense Bys købstadsrettigheder og ulovligt tjente på indskibning af varer til Stige by. Gaven til Lumby Kirke har måske haft til formål at få tolderne i Stige til at holde mund over for myndighederne i Odense, eller måske har kirkeskibet skulle bøde på en dårlig samvittighed. Efter at have ligget på Lumby Kirkes loft, blev skibet i 1960 foræret til Østrup Kirke.
Gravmindesten over Poul Skinkel og hustru. I 1590 beretter biskop Jacob Madsen fra en visitats, at Østrup Kirke var egnens mindste kirke. Dengang hørte kirken ind under nabogården, Østrupgård, og i 1595 sørgede Østrupgårds ejer, Morten Skinkel, for at udvide kirken med et nyt kor bestående af to fag krydshvælv. Formodentlig samtidigt med korombygningen er det murede vesttårn opført. Under kirkens kor var der i begyndelsen en gravhvælving tiltænkt Østrupgårds ejere. Gravhvælvingen findes ikke mere, men i koret findes en velbevaret ligsten efter Poul Skinkel af Østrupgård (død 1565) og hans kone Ida Andersdatter.
Døbefonten er af granit. Den er romansk og på alder med det ældste af kirken. Prædikestolen er fra 1600-tallet, og altertavlen er udført i rokokostil og er fra omkring 1770.
Fra perioden mellem 1400 og 1525 findes flere kalkmalerier. Bag orglet findes et billede af Sankt Peter med nøglen, og det andet store kalkmaleri forestiller Sankt Sebastian. Legenden om Sebastian fortæller, at han var en kristen romersk officer under kejser Diokletian (kejser fra 284 – 305), der var kendt for sine grusomme kristenforfølgelser. På trods af forfølgelser holdt Sebastian fast ved sin tro, og derfor måtte han lade livet. Det siges, at han blev henrettet på den store væddeløbsbane, Cirkus, i Rom. Han blev bundet til en pæl og skudt med pile.
Alterbilledet, der viser nadverens indstiftelse, er malet af C. Faber i 1863.
Alterkalken består af to dele. Den nederste del er ca. 350 år gammel, og den øverste del er sat på en gang i 1800-tallet. I 1936 indkøbte kirketiendeejeren, C. J. Nielsen, Østrupgård, 40 særkalke til kirken, så man ikke længere skulle drikke af den fælles kalk.

Nordfyns Historie

  

Tilbage til Fyens Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne