Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Vindinge Kirke

Vindinge Kirke

Vindinge-Kullerup Pastorat – Nyborg Provsti – Fyens Stift – Vindinge Herred – Svendborg Amt

Vindinge Kirke kan formentlig især takke en helgen, der lokalt kaldes Skt. Mads, for sin anselige størrelse.
Få kilometer fra kirken, på sydsiden af Holckenhavn Fjord, findes en kilde, hvis vand i mange år blev tillagt undergørende kræfter. Derfor valfartede syge og vanføre – og sikkert også raske, for så var man på den sikre side – til kilden for enten at drikke eller vaske sig i vandet. Kilden springer i øvrigt stadig, og vandet smager glimrende.
Kildevandet blev anset for at være mest virksomt på bestemte aftener. Sankthansaften var således en af de helt store dage for kilderejserne, der også kunne gå til den mere kendte Regisse Kilde ved Frørup.
Skt. Mads' Kilde blev desuden besøgt aftenen før den 21. september, der er Skt. Mads' helgendag. Og netop den dato giver os et fif om, hvem Skt. Mads egentlig er. Den 21. september er nemlig helgendag for evangelisten Matthæus, for Mads er simpelthen en forfynskning af evangelistnavnet.
Den forfynskede Matthæus er dog tilsyneladende blevet regnet for en ægte lokal helgen. Der skal således engang have været en tavle uden for kirken, hvor en plattysk inskription forkyndte, at her blev Skt. Matthæus stukket ihjel foran alteret. Muligvis er disciplen Matthias også blevet blandet ind i forståelsen af den lokale helgen.
Alle de pilgrimme, der opsøgte kilden, skulle naturligvis også til gudstjeneste for at takke for helbredelsen eller give Skt. Mads en gave, så han kunne hjælpe helbredelsen på vej. Formentlig for at få plads til alle disse valfartende blev den nuværende kirke bygget midt i 1300-tallet, sikkert i høj grad for de penge, pilgrimmene spyttede i kirkebøssen.
Senere blev kirkens korsarme tilføjet. Den nordre korsarm kaldes Skt. Mads' Kapel og indeholder flere træskærerarbejder fra Claus Bergs værksted i Odense, blandt andet en figur, der skal forestille Matthæus, og som formentlig engang har stået på et katolsk sidealter for helgenen. Figurer af Skt. Mads – det vel sige af Matthæus eller Matthias – kan også ses på kirkens to malmstager.
På gavlen af Skt. Mads' Kapel sidder der en middelalderlig gravsten indmuret, som ifølge en præsteindberetning fra 1623 skulle være pavens samtykke til opførelsen af kapellet.
Mens valfarten til kilden stod på, blev der holdt et årligt Skt. Mads-marked på Vindinge Kirkegård, hvor pilgrimmene kunne købe løs for de penge, de ikke havde foræret helgenen.
Markedet blev senere flyttet til Nyborg, men i en periode for nogle år siden genoptaget på marken nord for kirken.
Det er besnærende at tillægge kulten omkring Skt. Mads æren for Vindinge Kirkes anselige størrelse. Formentlig er der dog også andre forklaringer.
Vindinge Kirke var fra i hvert fald 1420 og frem til 1616 begravelseskirke for adelsslægten Ulfeldt, der ejede det senere Holckenhavn. Det er sandsynligt, at medlemmer af slægten har stiftet sjælemesser for deres afdøde slægtninge for at hjælpe dem hurtigere gennem skærsilden, og pengene herfra kan have medvirket til kirkens rigdom. Ingen kilder til eventuelle sjælemesser for slægten har dog tilsyneladende overlevet.

Kirkens hjemmeside

 

Tilbage til Fyens Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne