Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Ore Kirke

Ore Kirke

Skovby-Ore-Guldbjerg Pastorat – Bogense Provsti – Fyens Stift – Skovby Herred – Odense Amt

Ore Kirke er bygget omkring år 1400, med senere tilbygninger af buen i vest, koret i øst samt kapellet i nord.
Tårnet i vest menes at være bygget i perioden mellem reformationen (1530erne) og 1589. Klokken i tårnet er lavet af A.P. Allerup og er fra 1872.
Kirken er sikkert finansieret og bygget af Oregård som var en af hovedgårdene på denne tid.
Oregård er nævnt allerede i 1231 og bliver flere gange nævnt op gennem årene, indtil den i 1719 blev opkøbt af Gyldensten Gods, for sidenhen at blive udstykket til husmandsbrug i 1922.
Altertavlen er skænket af Laurids Lindenav omkring år 1625. Laurids og hans to hustruers forbogstaver samt deres våbenskjolde kan ses forneden på altertavlen. Alterets to lysestager af malm er givet til kirken som en gave af kirkens tidligere præst, Pastor Frick. Gaven blev givet til minde om hans afdøde kone. Hendes årstal står derfor på foden: 1923-1938. Prædikestolen er fra samme tid som altertavlen og bærer de samme våbenskjolde som denne. Døbefontens stensats kan ikke spores tilbage i historien, men selve dåbsfadet er et sydtysk fad fra omkring 1575 med et motiv fra Marias bebudelse.
Lige ved indgangen til kirkerummet findes en stor jernbeslået pengeblok. Oprindelsen af dette eksemplar er ukendt, men der findes mange lignende rundt omkring i landet. I 1213 påbød pave Innocens 3. opstilling af pengeblokke i kirkerne til indsamling af offergaver. I Danmark findes velbevarede pengeblokke fra gotisk tid bl.a. i Sigersted og Sneslev Kirker ved Ringsted. Krucifikset i korbuen er umiddelbart fra samme tid som altertavle og prædikestol (1625). På trods af at krucifikset har været restaureret mange gange, så fremstår det som det gjorde i 1625. Det var først i 1916 at Ore Kirke fik et orgel. Før den tid var der ikke musik til gudstjenesterne. På et sognemøde i 1915 blev der ved en afstemning afgivet 63 stemmer for og 4 imod at indkøbe et orgel til Ore Kirke. Kirkeskibet, som hænger i midtergangen i kirkens hovedskib, blev modtaget som en gave til kirken de 11. juni 1919. Kirkeskibet blev givet af S. Nyholm Sørensen, der tidligere ejede Oregård.

Kirkens hjemmeside

 

Tilbage til Fyens Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne