Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Helnæs Kirke

Helnæs Kirke

Dreslette-Helnæs Pastorat – Assens Provsti – Fyens Stift – Båg Herred – Odense Amt

Helnæs Kirke blev indviet d. 1. maj 1618. Hermed havde de ca. 250 beboere fået et lokalt "gudshus, på deres egen bekostning". Indtil da havde øen først hørt til Dreslette Kirke og efter reformationen i 1536 til Sønderby Kirke, der ligesom Dreslette hørte under Hagenskov.
Den lange vej til kirke fik helnæsboerne til at anmode Chr. IV i 1616 om at få eget "gudshus". I 1617 gav kongen sit samtykke til opførelsen. Bygningen blev en solid og velproportioneret kampestensbygning med metertykke mure uden tårn. Det hvidkalkede langhus fik fire fladrundbuede vinduer i syd og tre i nord. En fritstående klokkestabel blev opført i tilknytning til kapellet. Stedet, der blev valgt til byggeriet, ligger på det højeste sted ca. i midten af landsbyen med lige lang afstand til de yderste af gårdene i byen Helnæs.
Undervejs har kapellet skiftet udseende flere gange. Man måtte i 1694 flytte døren fra sydmuren til vestmuren for at få mere plads i kirkerummet, idet der var blevet etableret fire nye fæstegårde og hver gård skulle have sin egen stolerække. Især efter Helnæs blev et selvstændigt sogn, har skiftende ejere gennemført ændringer, så kapellet efterhånden blev til en rigtig kirkebygning. Klokketårnet blev opført i 1740 af major Frans Joakim Dewitz, Frederiksgave.
Arrangementet med at en kapellan fra Sønderby betjente Helnæs fungerede i 120 år, hvorefter Helnæs bliver et kirkesogn med egen præst. Helnæs sogn var selvstændigt med egen præst i 236 år. I 1974 blev Helnæs og Dreslette forenet i ét pastorat.
Niels Ryberg, Frederiksgave, gennemførte 1784 en ombygning af kirkens indre.
Kirken var blevet statsejendom igen i 1824, på grund af Ryberg-familiens konkurs, men solgtes 1854 sammen med hele Helnæs og alt andet, der havde været statens ejendom i perioden 1824 til 1854. En bonde, Lars Nielsen, matr. 30, nu Gudmundsdal, købte kirken for en sum, som var det dobbelte af, hvad en stor gård kostede. I 1914 blev kirken en selvejende statsstøttet enhed forvaltet af et menighedsråd.

Kirkens hjemmeside

 

Tilbage til Fyens Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne