Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Bovense Kirke

Bovense Kirke

Aunslev-Bovense Pastorat – Nyborg Provsti – Fyens Stift – Vindinge Herred – Svendborg Amt

Adskilligt tyder på, at Kirken oprindeligt er opført sidst i 1200 af store, utilhugne kampesten, som man jo let kunne skaffe fra den nærliggende strand og markerne. Der var kun skib og kor og de grovt tildannede sten, som rimeligvis ikke engang hvilede på nogen særlig sokkel, måtte give den lille bygning et tungt og fattigt præg. Således stod kirken godt og vel i hundrede år, indtil man brød en hel del af den ned igen og opførte murene af store, røde munkesten, uden udvendige prydelser. Der sidder endnu flere spidsbuede vinduer, som stammer fra denne tid. Forøvrigt blev dette ombygningsarbejde ikke særlig omhyggeligt eller smukt udført, det vidner Kirkens ydre den dag i dag tydeligt om, ja også det indre med. Den underlige blanding af partier med runde marksten og partier af munkesten giver væggene et meget "Bulet" udseende. Mange år efter, ved slutningen af middelalderen, tog man sig for at give kirken et tårn og et våbenhus. Det højnede svært på kirken. Nu kunne folk alle vegne fra i sognet se deres kirke og klokkerne tonede friere og længere ud i landskabet end før, da de måske hang i et stillads ude på kirkegården. Tårnet har kamtakkede gavle med rigdom af blindinger og savskiffer. Et lille trappetårn med den sædvanlige snævre sneglegang fører op til klokkerne. Fra den sidste katolske tid stammer kirkens hvælvinger, de er måske det mærkeligste ved hele bygningen. Egentlig skal det vel være en art stjernehvælvinger, men fra hovedribberne udgår der et par kredse biribber, så det hele minder lidt om et edderkoppespind.
Det nuværende alter stammer fra 1753, det er et pænt og enkelt arbejde i rokokostil.
Malleriet er malet af prof. Anton Dorph, dens motiv er den opstandne Kristus, med gravåbningens mørke som baggrund træder Frelseren i sine hvide ligklæder frem i et lysskær, mens der i toppen af altertavlen sidder det oprindelige maleri, Kristus i Gethsemane. Døbefonten er en romansk granitfont med en firesidet kumme. Der findes desværre ikke mere historie om denne. Prædikestolen er fra 1589 den er lavet i ungrenæssance med fladsnittede ornamenter og hjørnehalvsøjler. Der sad et gammelt krucifix i korbuen, men det er nu på grund af alder og brøstfældighed nedtaget. Der hænger i dag et almindeligt trækors. Af kirkens to klokker er den store den ældste. Den er støbt i 1595 af den tyske klokkestøber Mattias Benninc i Lybæk.
Dens indskrift lyder:
VERBVM DOMINI MANET IN ÆTERNVM MATTIAS BENNINC ME FECIT ANNO 1595
(På dansk: Herrens ord trobliver i evighed. Mattias Benninc gjorde mig år 1595)
Den lille klokke er 200 år yngre. Kammerherre Gregers Juels Enke Amalie Christiane von Raben, til Julsbjerg skænkede i 1793 denne klokke til kirken. I 1903 blev det nødvendigt at lade den omstøbe, hvilket blev gjort af klokkestøber Andersen fra Århus.
Dens indskrift lyder:
GUD ALENE ÆREN STØBT AF D C HERBST HOFKLOKKESTØBER KIØBENHAVN 1793
I kirken fandtes der nogle kalkmalerier, som under en restaurering i 1928 blev afdækkede, men disse kalkmalerier er atter malet over.

Kirkens hjemmeside

 

Tilbage til Fyens Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne