Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Borris Kirke

Borris Kirke

Fredningsnummer 1908123

Indtil 1905 lå Borris Kirke ud til Fiskbæk ådal. Det var en kullet kirke, det vil sige uden tårn. Den var viet til Sct. Nicolaus. Den bestod af et skib af et mix af kampesten, granitkvadre og munkested. Mod øst var opført et kor og mod syd et våbenhus. En tidligere indgang i nordsiden er senere blev tilmuret. Kirken var teglhænget og havde i skibets sydmur to fladbuede vinduer og et i koret. På nordmuren hang en klokke under et lille tag af træ. Indvendigt havde skibet fladt træloft mens koret havde et ottedelt hvælv. På venstre side af triumfvæggen hang et krucifiks, som blev overført til nationalmuseet. Alterbillede fra 1889 forstillede Kristus på korset og var en kopi efter A. Dorph. Da Borris Kirke blev nedrevet overførtes en del inventar til den nye Sparkær Kirke. Først og fremmest døbefont, prædikestol, alter, alterskranke og kirkeklokke. Kirken var allerede dømt til nedrivning i 1555, men først revet ned i 1905 af en lokal tømermester, der købte kirken for 350 kr.
Kirkegården og kirkediget blev stående, og kirkegården blev fredet i 100 år. Dens indgang markeres af lave murstenspiller. Selve kirkebygningens omrids er markeret af en stenrække, men ellers har kirkegården fået lov at gro til. Kun enkelte gravsten er tilbage samt et rustent smedejernsgitter. Hver sommer afholdes der en friluftsgudstjeneste på kirkegården.


Bogen: Skiveegnens kirker / pjece på sparkaer.dk 

 

Tilbage til Nedlagte kirker, ruiner og kirketomter

 

Om kirker

 

Folkekirkerne