Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Vartov Kirke

Vartov Kirke

Vartov Valgmenighed – Vor Frue-Vesterbro Provsti – Københavns Stift – Sokkelund Herred – Københavns Amt

Vartov Kirke er en kirke bygget 1755 i Løngangsstræde i København. Kirken er bygget som en del af udvidelsen af det historiske bygningskompleks Vartov fra 1725. Den er den eneste kirke i København har den ikke tårn eller kuppel. De to klokker hænger på en stabel inde i Vartovs gård.
Det oprindelige kirkerum var åbent ind til sovesalene, så lemmerne på Vartov Hospital kunne følge gudstjenesterne fra deres senge, men det viste sig at være upraktisk på grund af støj og andre forstyrrelser.
I stedet blev kirken bygget til i 1753-55 i forlængelse af Løngangsstræde-fløjen. Kirken er bygget i rokokostil med Johan Cornelius Krieger som arkitekt. Krieger var også mester for selve Vartov-komplekset i barokstil.
Der er foretaget flere ændringer og udbygninger på Vartov siden; mest gennemgribende i 1856-60 ved arkitekten N.S. Nebelong, da bygningen blev forhøjet med en etage og fik sin nuværende form. Den seneste tilbygning er fra 1930 (af Aage Rafn) og rummer præstebolig og kapel. Kirkens alter og prædikestol, der er overført fra en ældre kirkesal i bygningerne og sammenbygget ved den nuværende kirkes opførelse, samt klokker, lysestager og altersølv, er altsammen skænket til kirken af private på forskellige tidspunkter. Både det oprindelige alterbillede (af H. Krock), der nu hænger over døbefonten bagest i kirken, og de små malerier over alterbordet og ved siden af alteropbygningen stammer fra 1700-tallet.
Siden 1920 har kirken været en valgmenighedskirke for grundtvigianere. I de første fem år lejede grundtvigianerne kirken, da den var ejet af Københavns Kommune indtil 1925. Den ejes i dag af Grundtvigsk Forum (før Kirkeligt Samfund).
Kirken fungerede som stiftelsens kirke, indtil denne i 1930'erne blev flyttet ud til mere tidssvarende forhold; men i flere perioder var den stærkt søgt af folk udefra. Det var især tilfældet, da N.F.S. Grundtvig var præst i årene 1839-72. Fra denne tid stammer døbefonten, som var en gave til Grundtvig fra menigheden på hans 75-årsdag i 1858 og udført af nordmanden Chr. Borch. Kirkeskibet 'N.F.S. Grundtvig' er skænket af en sønderjysk skibsbygger i 1884. I Grundtvigs tid var kirken altid fyldt til sidste plads, og her kom hans egne salmer i brug ved gudstjenester fra 1840'erne og frem.

Valgmenighedens hjemmeside

Wikipedia

 Tilbage til Københavns Stift

 

 

Om kirker

 

Folkekirkerne