Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Kildevældskirken

Kildevældskirken

Kildevælds Pastorat – Holmens og Østerbro Provsti – Københavns Stift – Sokkelund Herred – Københavns Amt

Kirken er tegnet af arkitekt Staffeldt-Matthiesen, og murerarbejdet blev udført af murermester Manniche. Arkitekten ville forene traditionen fra den gamle danske bykirke (klosterkirken) med den danske landsbykirke.
Arkitektens valg af materialer såsom røde teglsten, bejdset træ, naturfliser og plankegulv giver sammen med bygningsmæssige fif indtryk af ælde og soliditet. Det lettest erkendbare af disse fif er de to smalle nichevinduer i kryptens forstue. De giver indtryk af, at muren er en hel meter tyk. I virkeligheden er muren af normal tykkelse, men nichen er med vilje bygget skævt, sådan at murtykkelsen ser større ud, end den i virkeligheden er. De anvendte materialers høje kvalitet gør dem forholdsvis økonomiske i vedligeholdelse og næsten uforgængelige. Kirkens tre grundsten blev indmuret i tårnmurens nordvestre hjørne, den 29. januar 1930. Kirken blev indviet den 2. oktober 1932. Kildevældskirken var og er stadig en typisk kirkefondskirke. Alterbilledet er udført (1930) af arkitektens far, professor Oscar Matthiesen. Sujettet er "Kristus og den samaritanske kvinde" (Joh.ev. IV, 1-42).
Prædikestolens træskærerarbejder viser tre scener fra Apostlenes gerninger. 1) Peter og Johannes lægger hænderne på kristne i Samaria (VIII,14-17). 2) I Efesos har nogle af de, der er kommet til troen, tidligere øvet trolddom; de kommer med deres kostbare trolddomsbøger og brænder dem (XIX, 13-19). 3) Peter fængsles af kong Herodes Agrippa og bevogtes af soldater i fængslet, men udfries alligevel af fængslet ved en engels mellemkomst (XII,1-11). Kirkeskibet bærer navnet "Maria" og er skænket kirken i forbindelse med indvielsen.
Ved siden af prædikestolen hænger J.A. Jerichaus krucifix. Den org. model til "Kristus på korset" er udført i 1853 og findes på Glyptoteket i marmor (1854), i bronze findes den foruden i Kildevældskirken i mange landsbykirker og ses desuden foran Jesuskirken og i Skt. Pauls Kirke. Kirken har også erhvervet en lysskulptur, der består af tre store kantsten. Den er tegnet af Ove Carlsen og udført af Geert Daae Funder, der er uddannet på det Kgl. Danske Kunstakademi.
Som kirkens tre grundsten minder de tre kantsten, som meget andet i Kildevældskirken, om den treenige Gud, Faderen, Sønnen og Helligånden. Lysskulpturen skal kalde til eftertanke og bøn. De to klokker blev taget i brug ved kirkens 25 års jubilæum i 1957. De er afstemt efter nabokirkernes klokker, og pengene til deres anskaffelse var resultatet af en indsamling, der løb over hele 10 år. På den store klokke er indpræget den første og de sidste fire verslinier af N.F.S. Grundtvigs salme om kirken: "Kirken den er et gammelt Hus, klokker end kime og kalde, kalde på gammel og på ung, mest dog på sjælen træt og tung, syg for den evige hvile", nr. 323 i Den danske salmebog. På den lille klokke er indpræget syvende vers af samme digters salme om kirkens fornyelse: "Synger da med i højen sky: Ordet stod op af døde, lyder i Åndens kraft på ny, tænder, så tunger gløde!", nr. 349 i Den danske Salmebog.

Kirkens hjemmeside

 

 

 Tilbage til Københavns Stift

 

 

Om kirker

 

Folkekirkerne