Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Esajas Kirke

Esajas Kirke 

Østervold Pastorat – Holmens og Østerbro Provsti – Københavns Stift – Sokkelund Herred – Københavns Amt

Esajas kirke i Østervold sogn er en af de mest monumentale kirkefondskirker. Sognet er udskilt fra Sankt Jakobs sogn i 1903 på opfordring fra sognepræsten hér, pastor Peter Kragh.
Det Københavnske Kirkefond stillede grunden til rådighed, og i 1903 kunne en krypt indvies som midlertidig kirke for penge, indsamlet fra Sankt Jakobs sogn og en nystiftet kirke-komité.
Kryptkirken, som gik under navnet den "underjordiske" kirke eller "grævlingekirken", kunne rumme 450 mennesker og var altid "stoppende fuld" til gudstjenester.
Den fungerede som kirke indtil 1912, da man havde samlet 112.000 kr. sammen til opførelse af en "overjordisk" kirke.
Esajas kirke ligger i dag som en majestætisk mastodont midt i et provinsielt kvarter, omgivet af byggeforeningshuse, herskabslejligheder, en skole og børneinstitutioner, og kigger ud over Holmens Kirkegård, Østre Anlæg og Sortedammen. Den er opført som en anselig korskirke i røde teglsten over en høj granitsokkel og med anvendelse af granit ved buer, gesimser og gavlafslutninger. Stilen er nærmest romansk. Over korsskæringen hæver et højt pyramidetårn sig.
Det mest iøjnefaldende ved kirken er den monumentale granittrappe, der fører op til en indgangsportal, flankeret af billedhuggeren Anders Bundgaards mandshøje ærkeengle, og de to massive facadetårne, som kan lede tanken hen på middelalderkirken i Tveje Merløse. Tage og spir er tækket med sorte glaserede tegl. Alterbilledet fra 1914 er det første større glasmaleri Joakim Skovgaard udførte. Han lavede også små glasvinduer til Viborg domkirke, men ikke noget, der kan måle sig med billedet i Esajas kirke. Skovgaards glasmaleri blev bestilt og betalt af Oscar Hirschsprung, som i en årrække var medlem af kirkens bestyrelse. På selve glasmaleriet ses Kristus på korset, og i de to øverste sidefelter engle, der vender deres ansigt bort i sorg og smerte over det, de må være vidne til.

Kilde: Kirkens hjemmeside

 

 

 

 

 

 Tilbage til Københavns Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne