Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 De Døves Kirke

De Døves Kirke 

Frederiksberg Provsti – Københavns Stift – Sokkelund Herred – Københavns Amt

Med hovedfacaden ud mod Ågade ligger De Døves Kirke, der er opført 1904 af Arkitekt Emil Jørgensen. Tidligere førte en træbro over den nu tildækkede Ladegårdså til kirkens hovedindgang. Byggematerilet er røde mursten med skifertage, og stilformerne er i det væsenligste romanske med undtagelse af de fladbuede gesimsfriser. Den består af et langhus orienteret nord-syd og ved nordenden ud mod gaden, er der et ganske særpræget tårn, hvor et firkantet midterparti skyder sig op mellem flankerede udbygninger, der lige som hovedtårnet har helvalmede sadeltage. Midt på tårnet er der en stor, rundbuet portal under et triforievindue, og over dette to rundbuede glamhuller, skønt kirken ikke har nogen klokke. Portalens tymponon har et relief af A. Hassel. Kristus og det døve barn. I det hvidkalkede, tøndehvælvede kirkerum skråner gulvet ned mod koret, således at præsten er klart synlig for alle, når han taler fra korbuen. Under prædiken slukkes de elektriske alterlys, og præsten belyses hele tiden af projektører. I korgavlen er der en niche mellem mindre siderum, og alterprydelsen er et freskomaleri, Kristus og den kanaanæsiske kvinde, udført af J. Ths. Skovgaard og Viggo Madsen efter udkast af Joakim Skovgaard. Den tidligere alterprydelse var et relief – Kristus som verdens herre – af A. Hassel. Ved en gudstjeneste i kirken den 2. juni 1992 blev et nyt kunstværk præsenteret.
Et hænder-relief skåret i træ som forestiller "Kristusvidnesbyrd"
Kunstneren var den norske døvepræst George Abelsnes. Døves Kirke købte i 1923 et kirkeskib, som er lavet af skibsrigger Arthur Knudsen. Kirken fik et trækors i gave fra kirkens pedel Peder Kroghsgaard Hansen i 1988 i forbindelse med en stor renovering i kirkerummet. Kirkens nabogrundejerforening ville ikke have spoleret sin søndags-morgensøvn, så kirken fik derfor ingen klokke i forbindelse med kirkens bygning i 1904. Kirken havde bedeslagene som en rituel del i gudstjenesten og fik derfor en bedeslagsklokke ophængt i kirkerummet i 1990. Ved manuelt anslag 3 gange 3 slag visualiseres bedeslagene som optakt til gudstjenesten.

Kirkens hjemmeside
De danske Kirker G. E. C. Gads forlag Bind 1 Storkøbenhavn 1966-1971

 

 

 Tilbage til Københavns Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne