Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Frihavnskirken

Frihavnskirken 

Rosenvænget Pastorat – Holmens og Østerbro Provsti – Københavns Stift – Sokkelund Herred – Københavns Amt

I sine første år var Frihavnskirken en meget socialt engageret kirke. Drukkenbolte, ludere og lommetyve var en del af spildproduktet ved de ofte usikre, sociale forhold omkring arbejdet ved Københavns Frihavn. Ved at stifte Kirkens Korshær, fik kirkens første præst, H.P. Mollerup, skabt en organisation, der kunne dæmme op for den tids væsentligste misbrugsproblem: brændevin og derefter opstod hurtigt et netværk af frivillige, der ønskede give en hånd med. Op gennem århundreder har Frihavnskirken kunnet tilpasse sig de udfordringer, som bydelens udvikling krævede. For 100 år siden var kirken et trygt sted for ydmyge tjenestepiger, som kom fra Jylland for hvem den store by bød på mange farer og idag er Østerbro et livsstilområde fuld af aktive mennesker, som gerne vil være med til at tolke livet. Men uden kvinder – ingen Frihavnskirke! I årenes løb har Frihavnskirken lagt hus til mange forskellige aktiviteter. En stor del af dem har været båret af kvinder. Faktisk var der ingen kirke på Willemoesgade, hvis det ikke var for kvinderne, nærmere betegnet "de unge piger". I 1886 hørte den adelige frøken Dorothea von Ripperda et foredrag i Bethesda om de frygtelige forhold for kirkerne i København: alt for mange mennesker, alt for lidt plads. Sammen med to andre ugifte kvinder stiftede hun resolut "Foreningen til Opførelse af Smaa Kirker i København" og mange unge kvinder sluttede sig til og samlede penge ind bla. til opførelsen af Frihavnskirken. Her knejser den smukt i dag, mere end hundrede år efter – og summer af liv fra mennesker i alle aldre.
Frihavnskirken har altid været en kirke, der er blevet brugt meget, ikke mindst på grund af kvinder, der har været villige til at give en hjælpende hånd med i lokalområdet og i kirken. Det har i historiens løb skabt mange gode fællesskaber og ikke mindst livslange venskaber. Frihavnskirken er opført i 1905 i enkel barokstil efter tegning af Thorvald Jørgensen. Opførelsen blev finansieret af indsamlede midler.
Kirken er bygget sammen med et menighedshus, som foruden en børnehave rummer to store sale og et bjælkeloft med plads til mange mennesker. Disse bygninger danner rammen om de gudstjenester og aktiviteter, som foregår i løbet af ugen.
Kirkerummet er meget enkelt i sin udformning; det oprindelige alterbillede fra 1905 er bevaret og restaureret af Tony Müller og det forestiller "Fremstillingen i templet".
Døbefonten er fra 1941 og fremstillet af granit efter tegning af Georg Jacobsen og korskranken er af kridtsten med en relieffrise med motiv af fåreflokken udført af August Hassel. Halogenlysekronerne i Frihavnskirken er meget moderne og specielt designet til Frihavnskirken af arkitekt Erik Lassen, der har været tilknyttet kirken gennem mange år.

Kirkens hjemmeside

 

 Tilbage til Københavns Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne