Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Davidskirken

Davidskirken

Davids Pastorat – Holmens og Østerbro Provsti – Københavns Stift – Sokkelund Herred – Københavns Amt

Davids Kirke blev bygget af "Foreningen til Smaa Kirkers Opførelse i København" efter tegning af arkitekt Johan Nielsen, der ud over andre kirkeprojekter som f.eks. Blågårds Kirke senere var med til at bygge Paladsteatret.
Byggesummen var 100.000 kr. Kirken blev ved indvielsen overdraget til Kirkefondet med henblik på vedligeholdelse og præsteansættelse. Davids Kirke er af hensyn til sin placering i flugt med husfacaderne i Koldinggade orienteret med indgang i syd og kor i nord. Den er opført i røde håndstrøgne mursten på granitsokkel og er dækket af rødt tegltag.
Ved et 29 m højt klokketårn er kirken sammenbygget med naboejendommen mod sydøst. Over indgangsportalen, som flankeres af koblede romanske halvsøjler, er der indsat et stort rosevindue. Gavlen krones af et kortstammet granitkors.
Kirken fremtræder som en kombination af skønvirkestil og romansk stil. Dens indre, der i længden måler 22,6 m, i bredden 9,4 m og i højden 10,7 m, er hvidkalket, med et muret orgelpulpitur og et tøndehvælvet mørkebrunt og udskåret træloft.
Davids Kirke adskiller sig fra andre kirker ved at være opbygget omkring et helt sæt færdigt kirkeinventar:
Altertavlen, døbefonten i grøn porfyr og alterbord og prædikestol i bemalet træ fulgte nemlig med kirkens første præst, Enrique With, fra Mariæ Kirkesal. Denne midlertidige kirke var i perioden 1898-1908 indrettet i "Valkyrien", et tidligere danseetablissement på Vesterbrogade 17. Det var arkitekten Valdemar Koch, der stod for kirkesalens ombygning og inventar. Huset findes stadig og er i dag hjemsted for den færøske hjemstavnsforening. Alterbilledets motiv "Mariæ bebudelse" er Joakim Skovgaards forarbejde til hans store bebudelsesbillede i Helligåndskirken på Strøget.
Den oprindelige karton blev skænket til Mariæ Kirkesal af biskop Skat Rørdam. Kartonen blev senere erstattet af en kopi, udført af kunstnerens søn, Johan Thomas Skovgaard. En anden udgave af samme motiv findes i Sankt Lukas Kirke på Frederiksberg, som også er tegnet af Valdemar Koch. Valget af netop dette motiv er måske inspireret af, at Koch tidligere havde arbejdet for arkitekten Daniel Herholdt under hans restaurering af Helligåndskirken.
Navnet Davids Kirke stammer sandsynligvis fra citatet over bebudelsesbilledet: "Gud Herren skal give ham Davids hans Faders Trone". De berømte Kochske blomstermotiver på prædikestolen, julerosen, påskeliljen og pinseliljen, har givet inspiration til bemalingen af kirkens loft. Et stort krucifiks med tilhørende evangelistsymboler, udskåret af Astrid Noack efter model af Viggo Madsen, som oprindeligt udgjorde den øverste del af rammen til alterbilledet, hænger i dag fordelt i våbenhus, dåbsværelse og på trappen til første sal. Kirken havde oprindeligt 550 siddepladser.
Det nuværende orgel er bygget af Marcussen & Søn i 1979 og har 22 stemmer.

Af Anne-Mette Gravgaard fra "Storbyens virkeliggjorte længsler", 2001 på Kirkens hjemmeside

 

 Tilbage til Københavns Stift

 

Om kirker

 

Folkekirkerne