Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Vestmanna Kirkja

Vestmanna Kirkja

Vestmandhavn Kirke

Nordstreymoy Præstegæld – Færøerne Provsti – Streymoy Syssel – Færøerne Stift

Vestmanna eller Vestmannahavn er en bygd på det nordvestlige Streymoy på Færøerne. Bygdens navn blev, i sin ældst kendte form skrevet  Vestmannahøfn, hvilket er fundet to gange mellem 1350 og 1400. En "vestmand" var i oldnordisk tid i almindelighed en mand fra Irland; mange mener også, at de første indbyggere i Vestmannahavn må have været keltisktalende. Herfra gik der færge til Vágar, indtil Vágartunnelen under Vestmannasund blev indviet d. 10. december 2002. Her har der været kirke ihvertfald siden 1669, hvor kirken bliver nævnt af Thomas Tarnovus i "Færøers Beskifvelser". Der er senere blev opført nye kirker i 1702, 1743 og 1832. Kirken fra 1832 lå lidt længere nede mod fjorden, i den nuværende kirkegårds nordvestlige hjørne. Den blev udskibet til Skopun på Sandoy, men dele af den gik tabt. Den nuværende kirke blev opført i 1895 af bygmester Petur í Mattalá. Den blev opført i hvidkalket sten med skifertag. Over vestenden blev der opført en retvendt tagrytter med pyramidetag. I indgangen var en spidsbuet portal, og over døren var 2 små vinduer ind mod pulpituret. Indvendig havde kirken blåmalet tøndhvælv med stjernebilleder. Da kirken efterhånden var  blevet for lille og trængte til renovering, blev der sendt et udvalg til Danmark for at finde inspiration. En af de ideer man tog til sig hjem, var tårnet i vestenden og ikke mindst vinduet med Jacobsstigen, der bryder den store hvide flade. De figurer, der med på papirklippet i vinduet har i øvrigt mønstre på tøjet, taget fra den færøske strikkebog. Ved ombygningen blev kirken forlænget (kan ses i vestenden både i væg og tag, da der er indsat vinduer) og omfatter forkirken og tårn. Kirken fik fjernet sit gamle tøndehvælv og står nu med åben tagstol, hvorfra der hænger adskillige lamper som symboliserer stjernerne fra det oprindelige hvælv. De gamle jernstivere, der tidlige gik på tværs af kirkerummet for at støtte bygningen, blev erstattet af en kraftig jernramme som ligger øverst på murværket. Kirken stod færdig i 2005, og udover forkirken har kirken fået mødelokaler i underetagen.

Den nye altertavle beskrives på det færørske postvæsens hjemmesiden slåledes:
"I Vestmanna Kirke har Astrid Andreasen udformet altertavlen som et stiliseret træ, der nærmest gror op af kirkegulvet foran et gyldent kors. Livets træ er titlen på denne udsmykning, som er skåret ud i aluminium og lakeret i afdæmpede farver. I træet flyver duer som symbol på Helligånden. Rundt om i grenene hænger små gyldne æbler. Det er dem duerne kommer efter. Det er gjort meget livagtigt, er ren poesi, og også her er helheden meget vellykket."
Det store forgyldte kors (af tømmer beklædt med messingplader, der er forgyldt med ægte guld – 24-karat) bagved træet henviser til den almægtige Skaber bag alting. Selve træet er fremstillet af elementet aluminium og sprøjtelakeret med bil-lak. På træstammen er der brune, grønne og blå farver, der repræsenter jord, vækst, himmel og hav. I træet og omkring det har snehvide emaljerede fugle taget ophold – menneskesjæle i dueskikkelse. Med deres graciøse dansende bevægelser minder de os om let fortryllende musik, om det smukke i hele skaberværket – om det lyse i tilværelsen. Frimærket med altertavlen udkom 16/9-2009.

Den gamle altertavle står nu på pulpituret over forkirken, hvor også det ny orgel er. Altertavlen var så medtaget at rammen gik i stykker da billedet blev nedtaget. Her hænger også en lysekrone og et modelskib, som man først hængte op i koret , men som man mente bedre passede i forkirken. Stolestaderne havde tidligere høje gavle, men disse blev skåret ned for at give et mere åbent kirkerum. Prædikestolen og døbefonten er begge ottekantede og lavet af norsk Uppdalsskifer. Den første klokke, der hang i den gamle kirke var støbt af Hofklokkestøber Daniel Conrad Herbst d. 18 juni 1794 og havde indskriften "Gud alene æren". Den var i brug til 1976, hvor kirken fik en ny klokke, støbt i hos Eijsbouts i Holland på foranledning af De Smithske Støberier i Aalborg. Den har en diameter på 82,5 cm og vejer 340 kg. Der er efter ombygningen plads til 500 kirkegængere.

Stamps.fo / Wikipedia / De Danske Kirker / Kirkjuarnar i Føroyum/Den gamle degn i Vestmanna Kirkja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbage til Færøerne

 

Om kirker

 

Folkekirkerne