Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Kirkjubøur Kirkja

Kirkjubøur Kirkja

Ólavskirkjan

Kirkebø Kirke

Syd Streymoy Østre Præstegæld – Færøerne Provsti – Færøerne Stift

Olavskirken fra ca. 1250, er en sognekirke beliggende i Kirkjubøur på det sydvestlige Streymoy. Den er Færøernes ældste kirke, som stadig er i brug. De berømte 'Kirkjubøur-stole', der er smukt udskårne, kommer fra denne kirke. De opbevares nu på Færøernes Nationalmuseum i Tórshavn. Den 21,8 meter lange og 7,5 meter brede kirke er bygget af kampsten, som er hvidpudset på begge sider. Det nuværende kirketårn blev bygget i 1855. Olavskirken er opkaldt efter den norske konge Olav den Hellige (995-1035), og fra 1111 til 1538 havde Færøerne sit eget bispedømme med Olavskirken som hovedkirke.
Færøernes mest berømte biskop var Erlendur fra 1269 til 1308. Det siges, at han skrev Fårebrevet (1298) og at det var ham, der omkring år 1300 byggede Magnuskatedralen.
Fra 1963-66 var der omfattende arkæologiske undersøgelser under kirken, og det viste sig at der allerede efter kristendommens indførelse på Færøerne har stået en kirke på samme sted som den nuværende kirke. Der blev i alt opdaget tre kirkegulve fra middelalderen. Under det ældste gulv blev der fundet 5 mønter, hvoraf den ældste var en engelsk mønt præget i tidsrummet 1223-1235. I koret fandt man endvidere to biskopgrave fra det 13. århundrede og en forgyldt biskopstav af træ, som nu kan ses på det færøske nationalmuseum. En kopi af biskopstaven befinder sig i en glasvitrine i kirken, og de to gravstene er i dag opstillet i koret. 1875 blev kirken restaureret og af provst V. U. Hammershaimb den 15 december igen indviet. Det var Hammershaimb, der opdagede værdien af de gamle kirkestole, som blev overladt til det danske nationalmuseum. Først i 2002 kom de værdifulde stole tilbage til Færøerne, og er nu udstillet på Færøernes Nationalmuseum i Tórshavn. På museet befinder der sig også en velbevaret udskåret "Maria med Jesusbarnet" af formodentlig angelsaksisk oprindelse fra slutningen af det 11. århundrede, der indtil 1875 befandt sig i Olavskirken. I 1959 fjernede man det hvide kalklag, og den orginale bemaling kom frem, og den regnes nu for at være en af Nordens kønneste træskulpturer fra middelalderen.
Et andet af kirkens klenodier er Jesus Kristusfiguren fra tiden mellem 1450 og 1500.
På kirkens nordmur ses et lille hul, hvor spedalske indtil 1740 udenfor måtte følge gudstjenesten. På denne måde kunne de også deltage i altergangen. 1965-67 blev kirken restaureret, og genindviet den 3. september 1967. Alterbilledet, som forestiller en fiskebåd, er malet af Sámal Mikines. Indgangportens glaskunst er lavet af Tróndur Patursson, der bl.a. også har lavet glasmosaik til Mørkhøj Kirke ved København.

Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbage til Færøerne

 

Om kirker

 

Folkekirkerne