Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Húsar Kirkja

Húsar Kirkja

Husum Kirke

Norðoyar Vestre Præstegæld – Færøerne Provsti – Norðoyar Syssel – Færøerne Stift

Húsar er en bygd på østkysten og den sydlige del af øen Kalsoy med udsigt til Kunoy mod øst. Der er tre bygder på Kalsoy, alle på østsiden, og Húsar er den ældste. Færgeturen fra Klaksvik til Syðradalur tager ca. 20 min. og derfra er der ca. 3 km. til Húsar. Den nuværende kirkes historie starter således: Den 23. april 1916 blev der indsendt en ansøning til Færø Amt og Provsti:
Man tillader sig herved at anmode den høje Kirkeinspektion om at fremskaffe en Tegning til en ny Stenkirke med Jerntag i Husum, der tænkes opført i Stedet for den gamle, der i Vinter blev ødelagt af Vindstød.
Denne kirke var en stenkirke med græstag fra 1862. Herefter gik der fire år, hvor Húsar ikke havde nogen kirke indtil kirken i 1920 (indviet 11. Juli) opført med Guttorm Eysteroy som bygmester. Kirkebyggeriet tømte ikke kun kirkekassen i Norðoya prestagjaldi, men også samtlige kirkekasser på Færøerne. På skrænten ned mod sundet ligger kirken, der en gråmalet stenbygning med rødt bliktag og en tagrytter i vestenden med et højt spir med fire mindre spir i hvert hjørne. Kirken har syv spidsbuede vinduer på hver side, mens indgangsdøren er placeret i vestenden. Kirken har spidst loft, med blåmalede felter. Prædikestol er med felter i to etager, hvor beklædningen fortsætter mod væggen og danner siden indtil præsteværelset. Altertavlen, der stammer fra den gamle kirke er en kopi af et maleri, malet af V. Tornøe i 1865 efter Rotermund og forstiller korsnedtagelsen. Kirkeskibet er en model af en færøsk slupp ophænget ved kirkens 75 års dag i 1995.

Wikipedia / De Danske Kirker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbage til Færøerne

 

Om kirker

 

Folkekirkerne