Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Havnar Kirkja

Havnar Kirkja

Domkirken, Tórshavn

Syd Streymoy Østre Præstegæld – Færøerne Provsti – Færøerne Stift

Dómkirkjan í Havn Tórshavn Domkirke (Havnar Kirkja, eller Dómkirkjan) er den næstældste bevarede kirke på Færøerne. Kirken befinder sig i den gamle bydel i Tórshavn. Kirken, der blev opført i 1788, er hvidkalket med skifertag. Domkirken ligger i den nordlige ende af halvøen Tinganes, og er en af Tórshavns hovedattraktioner. Siden 1990 har kirken været sæde for biskoppen af Færøerne, og er derfor domkirke. Kirkens historie er kompliceret. Så vidt vides fandtes der i middelalderen ingen rigtig kirke i Tórshavn, allerhøjest et bedehus. Gudstjenester måtte muligvis afholdes i Munkastovan i Tinganes. Først i 1609 blev en kirke kaldet úti á Reyni bygget på en stenet høj i Tinganes på foranledning af kong Christian 4. I 1780 blev Rasmus Jørgen Winther pastor i Tórshavn og i 1782 tog han initiativ til at bygge en ny kirke. Denne kirke blev dog først bygget færdig i 1788 af Johannes Poulsen, bygmesteren i Tórshavn. Efter indvielsen af den nye kirke blev den gamle kirke revet ned og træet blev solgt på auktion. En del af inventaret blev dog overført til den nye kirke. Desværre findes der ikke mange ældre gengivelser af den nye kirke ud over enkelte tegninger og gamle fotos. Den engelske Maria-ekspedition i 1854 beskrev kirken således:

Kirken er en stor træbygning der ser engelsk ud. Kirken har kirketårn og indvendigt er kirken beklædt med fyrrepaneler og inddelt med kirkebænke og pulpiturer. Et ubetydeligt billede af korsfæstelsen hænger over alteret og adskiller sig ikke fra andre lutheranske trækirker i Nordeuropa. Denne var høj nok, men det siges at en af landsbykirkerne er så lille, at en voksen mand kun kan stå oprejst mellem lofts-spærrene.

I 1865 blev en ombygning gennemført af den ydre kirke. I det store og hele er kirkens struktur fra 1865 bevaret. I 1935 blev dog korstolen ombygget og et nyt sakristi blev bygget. Korstolen blev videre udbygget i 1968. I kirkeskibet står 44 kirkebænke, i pulpituret står 14. På nordvæggen af midterskibet står et alterbillede – et enkelt værk fra senrenæssancen, omkring 1647, med dimensionerne 100 x 100cm med den danske indskrift:


Gud Allermechtigste Hans Hellige Ord och Sacramenter Till Ære och denne Sted til Zirat haffuer Hans Sevrensen fordum Kiøbmand her paa Færø forærit denne Altertaffle til Torshaffns Kiercke 1647.


Maleriet blev renoveret i 1961. Kirken har to kirkeskibe, samt en model af en færøbåd skænket i 1964. Det ene kirkeskib er en model af "Norske Løve". Klokken kaldes Norske Löve. Det menes at klokken blev anbragt i 1708, og den stammer fra skibet af samme navn, som sank i 1707 ved Lambavík. Klokken er 30 cm høj og omkredsen ved den yderste kant er 41,5 cm. Den bærer teksten Danscke Ostindische Compagnies Scheb Nordische Løwe 1704.

Folder i kirken / Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbage til Færøerne

 

Om kirker

 

Folkekirkerne