Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Færøerne

Gásadalur Kirkja

Vágar Præstegæld – Færøerne Provsti – Vágar Syssel – Færøerne Stift

At kalde det religiøse samlingstedi i Gásadalur for en kirke er måske en halv sandhed. I Danmark regnes en kirke for lukket, når biblen er båret ud, mens man på Færøerne ikke regner bygningen for kirke når der ikke er døbefont. Her er det en blanding. Der er ingen bibel, men til gengæld er der et dåbsfad (sidst benyttet i juli 2016). Kirken er indrettet i et rum i skolen, men der har tidligere været konkrete planer om en kirke herude yderst mod vest på Vágår, med en fremragende udsigt mod Tindhólmur, Gáshólmur og de to drangar (fritstående klipper) og i godt vejr Mykines. Planerne blev tegnet i 1952 og det var meningen at kirken skulle stå færdig i 1958. Tegningerne til kirken hænger i dag i lokalet. Det var før tunnelen til bygden blev åbnet i 2006 og gjorde det nemmere at komme til Bøur. Først måtte man gå den 3,5 kilometer lange vej over fjældet. Den tur varer 2,5 time. Ca. halvvejs kommer man forbi "Líkstein" ligstenen, hvor der i gammel tid var et hvilested for bærerne, når den døde blev båret over fjeldet for at blive stedt til hvile på kirkegården i Bøur. Lidt senere passeres kilden "Keldan vívd" (den indviede kilde). Sagnet fortæller, at drikker man af kilden, forbliver man evig ung. Et andet sagn fortæller, at et lille barn fra Gásadalur blev syg og måtte bæres over fjeldet for at komme til lægen i Bøur. Da barnets tilstand under vandringen forværredes, foretog præsten en nød-dåb, før barnet døde. Derefter viede han stenen ved kilden. Kirken har siddepladser til 16 personer, men på trods af at der kun bor 7 personer i bygden er der pladsproblemer ved gudstjenesterne, da folk med tilknytning til bygden søger kirken. Kirken har et klaver til musikledsagelse og har 7 oplyste glaskunstværker på væggende.

Oplysninger fra en lokal / Wikipedia


 

Tilbage til Færøerne

 

Skúvoy Kirkja

Skuø Kirke

Sandoy Præstegæld – Færøerne Provsti – Sandoy Syssel – Færøerne Stift

Skúvoy er en ø på ca. 12 km², som ligger vest for den sydligste del af Sandoy og nord for Stóra Dímun. Øen betjenes af en båd fra Sandoy, der sejler et par gange om dagen. Her i den eneste bygd på øen, ligger kirken, opført i 1937 (indviet 30 maj) ved arkitekt H. C. W. Tórgarð fra Tórshavn. Den har haft en forgænger, der var bygget i 1852. Vindfløjen fra denne kirke opbevares i forkirken. Den var af sten med græstag. Den liggger modsat de fleste andre kirker i det koret vender mod syd. Den er opført i hvidkalkede sten med rødt eternittag. Over nordenden sidder en ottesidet tagrytter med et rødt spir. Kirken har indgang under tagrytteren samt i den nordlige ende af østsiden. Kirken har fem vinduer i hver side og et mindre i forkirken mod vest. I gavlene er er to mindre vinduer. Kirken har tøndehvælv og i korets sider er der et mindre rum i hver side, således at kirken har et kor, der er mindre end det øvrige kirkerum. Dette er dog også med hvælv. Der er ikke noget altermaleri, men der står et forgyldt kors. Et ældre gipsrelief, der har været brugt som altertavle hænger i kirken. Det bærer indskriften: "Uden i omvender eder og blive som børn, komme i ingelunde ind i himmeriges rige". Refliefet forestiller Jesus der velsigner børnene. Døbefonten er ottesidet lavet af træ og bærer et tinfad med året 1735. Prædikestolen har rundbuede arkadefelter. Kirkens model er af en unavngivet slupp oghænget i 1958 og er lavet af Einar Brekker fra bygden. En klokke er givet til kirken af A. P. Møller, støbt i København i 1958 og bærer indskriften: "Vor Gud han er så fast en borg" og "Jeg skænkedes til Skuø Kirke af A. P. Møller, København". Den vejer 170 kg og har et tværmål på 65 cm. Kirken har plads til 150 personer. Orgelet er fra 1984.

 

Wikipedia / De Danske Kirker / Kirkjurnar í Føroyum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbage til Færøerne

 

 

Svinoy Kirkja

Svinø Kirke

Norðoyar Østre Præstegæld – Færøerne Provsti – Norðoyar Syssel – Færøerne Stift

Helt ude på den nordøstlige side af Færøerne ligger Svinoy. Bygden Svínoy er den eneste bygd, og bunden af bugten Svínoyarvík på østsiden af øen. Her ligger kirken, opført i 1878 af Johannes Peterson, Mikladalur. Den har afløst en tidligere trækirke, opført på samme sted. Bygningen er opført i sten, mens korenden er tresidet. På vestenden af taget sidder en tagrytter med et højt gråt pyramidetag. Kirken har 5 vinduer samt indgangsdøren på sydsiden, og seks vinduer på nordsiden. Kirken har tøndehvælv. Altertavlen forstiller Jesus hos Martha og Maria, et kopi efter et billede af Carl Bloch, som hænger i Frederiksborg Slotskirke. Altersølvet stammer fra kirkens opførsel. Døbefonten er af sten og hugget af en lokal. I forkirken står en gammel gravsten, fundet under kirken. Under loftet hænger kirkeskibet, en model af en slupp.

De Danske Kirker / Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbage til Færøerne

 

Søldarfjørður Bønhúsið

Solmundefjord Bønhus

Glyvrar Præstegæld – Færøerne Provsti – Eysteroy Syssel – Færøerne Stift

Søldarfjøður er det første led i den kæde af bygder som strækker sig langs den østlige side af Skálafjørður fjord på Eysturoy mod Nes. Her ligger der på fjeldsiden af vejen, et større hvidt hus med højt gråt fundament. Det er bygdens bønhus. På trods af at der kun er lidt over 2 km til kirken i Glyvrar, blev det tidligere missionshus "Bethel", der var indviet 14. Februar 1936, indviet som bønhus 1. juni 1986. Der er siddepladser til ca 60 personer i det hvidmalede kirkerum, der har halvtøndehvælv. Tidligere var der lakerede paneler et par meter op ad væggene, men de er fjernet ved en renovering af rummet i 2015. Tidligere stod en kopi af Thorvaldsens Kristusfigur på en lille hylde over alteret lige over et skilt med teksten: "Mesteren er her og kalder på dig". Johannes 11,28. Porcelænsfiguren står nu på det lille alterbord sammen med to alterstager samt oblatæske, kalk samt bæger i sølv. Alterbord der har 7 lange lodrette panelfelter, dækkes af en broderet alterdug med indvævede kalke og kors. Foran et lille knæfald. Til venstre for alteret står prædikestolen med samme aflange felter som alteret. Under loftet hænger en model af en slupp mærket F.D. 4 og navngivet "Jóhanna".

 

Tilbage til Færøerne

 

Árnafjørður Kirkja

Arnefjord Kirke

Norðoyar Vestre Præstegæld – Færøerne Provsti – Norðoyar Syssel – Færøerne Stift

Árnafjørður ligger omgivet af høje fjelde og bugten Árnfjarðarvík på den nordlige ø Borðoy. Bygden ligger mellem Klaksvík og Norðdepil/Hvannasund. Kirken, der er af beton med et rødt tag af bølgeblik, blev indviet 1937. På taget over vestenden sidder en tagrytter med et lavt pyramidespir, der ender i en fløjstang. Kirken har fire vinduer i hver side med indgangsdøren i vestgavlen. Kirken har tøndehvælv og malede paneler. Altertavlen er malet af Jógvan Waagstein i 1936 og er en kopi efter Plockhorst. Klokken er støbt af Jysk Jernstøberi, Brønderslev i 1936. I kirken er der plads til 120 personer.

Kirkjurnar i Førorum / De Danske Kirker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbage til Færøerne

 

Om kirker

 

Folkekirkerne