Warning: Creating default object from empty value in /customers/2/5/f/danske-kirker.dk/httpd.www/plugins/system/helix/core/wp_shortcodes.php on line 97 Sankt Nicolai Kirke

Sankt Nicolai Kirke

Rønne

 

Rønne Pastorat, Københavns Stift, Vester Herred, Bornholms amt

Kirken, i middelalderen viet til de søfarende helgen Sankt Nicolus, er i sin nuværende skikkelse overvejende præget af en radikal ombygning i årene 1915-18 med Hans Chr. M. Steen som arkitekt.

Af den oprindelige, senromanske kirke, der som så mange andre af øens kirker var bygget af silurkalk, står kun det nuværende skibs nordøsthjørne og det kun et par meter. Resten af skibets nordmur og den nordlige halvdel af koret er det, der står tilbage af de to udvidelser, hvoraf den første har fundet sted i begyndelsen af 1300-tallet – ældst en vestforlængelse , hvis profilerede, teglstensmurede norddør endnu er åben. I sengotisk tid fik kirken et tresidet afsluttet kor, hvis nordlige parti nogenlunde er i behold. I første halvdel af 1500-tallet blev der vest for det nuværende skib opført et snævert tårn med underdel af kampesten og klokkestokværk af bindingsværk, formentligt kronet af et spir. I år 1600 blev det erstattet af det ottekantede , spåntækte spir som er kopieret i det nuværende. I 1797 opførtes en sandstensbygning ved skibets nordside, der endnu i det store hele står. Ved ombygning i1915-20 blev den sydlige halvdel af den gamle kirke sløjfet, idet både skib og kor blev 2,7 meter bredere og ved sydsiden rejstes en korsarm magen til den nordlige. Forsymitriens skyld nedrev man det sengotiske tårn og opføres et kraftigere, men i stil med det gamle. Indvendigt omdannedes kirkens til en hvælvet hallekirke med uforholdsvis smalle sideskibe, hvis arkader bæres af ottekantede granitsøjler. Tværskibet, hvis ender er afsilret i smårum, har flade bjælkelofter.

De Danske Kirker/Gads forlag

Tilbage til Bornholm

 

Om kirker

 

Folkekirkerne